Dumnezeu a creat muzica și odată cu ea,a creat și pe cineva care să o poată conduce spre adevărata esență a divinității. Muzica blajină a instrumentului dragostei a putut fi îmblânzită doar de un maestru al imaginației. Acest maestru era un om simplu care din dorința de a trăi odată cu mișcările valurilor nu a putut părăsi vaporul niciodată. Un tânăr misterios și cu o aură de creator care, plimbându-se pe vapor, mișcă și sensul furtunii,a reușit să creeze ceva ce nimeni nu şi-a putut imagina că există. A creat muzică din muzica inimii sale, pierdută undeva în timp,dar nebună de a redescoperi adevărul crunt al misterului. Maestrul nostru în abstract, cântă nu doar cu mâinile,cântă cu tot trupul. Atunci când un tânăr neinițiat în tainele muzicii a pășit pe vapor,a fost imposibil să nu remarce un asemenea dar al universului,un fel de „Dumnezeu ” al muzicii jazz. Acest mic cadou de la Divinitate poartă și un nume demn de un adevărat maestru : Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento. Tainele dansului se învârt în jurul unei blândeți deosebite și a unui destin imposibil de schimbat. Această carte surprinde perfect destinul unui om care se învârte doar în jurul unui viciu nebunesc. Pentru unii,muzica este doar un simplu ansamblu de sunete care destind atmosfera, dar pentru oamenii speciali care au descoperit adevărata realitate a viziunii,muzica poate reprezenta un miracol al auzului,un mixt de note și de portative care,adunate într-o sferă de inspirație spontană, asamblează perfect liniștea anxioasă, împreună cu liniștea obișnuită,absența și inexistența. Cartea „Novecento” de Alessandro Baricco este o carte cu un puternic impact emoțional pentru cunoscătorii și iubitorii de muzică,deoarece,aici,în acest univers al imaginației,muzica este un stil de viață și o obișnuință. Neprevăzutul apare abia la sfârșit când,din dorința de a-şi respecta menirea în aceasta lume,Novecento rămâne pe vapor. Prietenie,cunoaștere,mister, sunt doar unele dintre stările pe care le transmite această carte,pe cât de simplă, pe atât de complicată. Apare și iubirea,dar sub un aspect diferit față de ce își imaginează unii. Pentru pianistul nostru,dragostea lui cea mai mare era muzica și vaporul pe care a crescut. Odată așezat lângă clapele pianului,nimeni și nimic nu îl mai poate distrage. Este doar el și imaginația sa,care de fiecare dată îl poartă în locuri diferite.
Pe mine,această carte m-a emoționat până la lacrimi atunci când am aflat destinul crunt al pianistului care nu dorea să se despartă de locul unde s-a născut, unde a învățat să cânte la pian,unde a întâlnit atâtea mii de persoane și unde,din nefericire,avea să își petreacă toată viața.
El era” căpitanul” care se scufundă odată cu barca. Strânsa lui legătură cu acel vapor l-a împiedicat să îl părăsească chiar și pentru câteva secunde. Recomand cu mare încredere această carte care descrie perfect destinul neobișnuit al unui pianist îndrăgostit de muzica pe care o creează, care trăiește pentru a compune și, care,s-a născut pentru a fi celebru în propria sa lume. Nu faima l-a facut special ci muzica pe care o compunea indiferent dacă vaporul se afla în furtună sau aluneca lin pe oceane și mări îndepărtate. Poate a murit,poate a trăit, asta nu voi știi niciodată fiindcă la sfârșitul cărții, eu am coborât din vapor,direct în banala realitate,vibrată parcă de o emoție copleșitoare care mă făcea să-mi închipui ce gândea și ce simțea acest om când compunea.
Aurelia Someșan, clasa a X-a C , Colegiul Național „George Coşbuc” Năsăud
Comentarii recente