Ana Lașiță din Clubul de lectură „Caragiale citește!” recomandă…

Cred că noi toți, și adulții și copiii, avem o carte preferată. Avem o carte pe care o iubim și de care ne-am îndrăgostit, cartea pe care nu o putem lăsa din mână și care ne-a fermecat pe loc, trimițându-ne pe alte meleaguri alături de personajele cărții pentru a putea trăi cu adevărat povestea. O carte ne poate schimba perspectiva de a vedea lucrurile, de a trăi, ne ajută la formarea caracterului și a personalității. O carte îți poate fi cea mai bună prietenă, îți poate fi refugiu, îți poate fi hrană pentru suflet, îți poate fi cel mai loial însoțitor de-a lungul vieții.

Cartea care m-a impresionat enorm de mult și pe care abia am putut să o las din mână a fost Noaptea despărțirii de Jennifer A. Nielsen. Dintre toate cărțile istorice pe care le-am citit până acum, aceasta m-a emoționat cel mai tare și mi s-a părut că a ilustrat cel mai bine viața și gândurile unui copil de pe vremea Războiului Rece. M-am simțit ca și cum aș fi fost alături de Gerta, protagonista cărții, fiindu-i alături în orice situație. Am râs și am plâns citind această carte. Am fost entuziasmată alături de personaje, am simțit frica pe care o simțeau și ele, am regretat greșelile făcute și am gustat VICTORIA. Am fost la Gerta acasă, la școală, în tunel, unde tensiunea era mereu ridicată. Cel mai des am simțit îngrijorare față de familie, față de cei dragi, lucru care m-a înspăimântat, însă m-a și ținut într-o transă continuă a cititului. Cartea aceasta este plină de suspans, te ține mereu cu sufletul la gură și te învață cât de prețioasă este libertatea. O poveste intensă prin care Gerta trece cu motivația de a-și reuni familia.

Această lectură m-a mișcat profund și le-o recomand tuturor prietenilor mei, de aproape sau de departe, reali sau virtuali, cărora le place să simtă ceva atunci când citesc: tristețe, bucurie, victorie, regret, orice!! Mă bucur că am putut face cunoștință cu o eroină a războiului, care mi-a dovedit că speranța moare ultima. Pot spune că această carte a schimbat cu totul perspectiva mea asupra vieții. De când am citit cartea, țin foarte mult la libertate, țin să mă fac mereu auzită și vreau ca lumea să îmi respecte drepturile. Nu pot decât să îi mulțumesc Gertei că mi-a întărit personalitatea și că mi-a reamintit să fiu puternică. Mă voi reîntoarce mereu cu drag la această carte!