„Necredincioasa”, Ayaan Hirsi Ali, editura „RAO”, anul 2011, traducere de Maria Dobrinoiu.
Ayaan Hirsi Ali nu este doar o femeie musulmană care își spune povestea, ea este un politician abil, o susținătoare a drepturilor femeilor și cea care condamnă practicile traditionale de mutilare în rândul copiilor și adulților. În „Necredincioasa”, Hirsi Ali prezintă nu doar viața sa, ci explică problemele cel mai adânc înrădăcinate ale acestei religii monoteiste, fără a-i condamna, însă, pe adepții ei.
Tânăra Ayaan, fiica unui influent politician, se naște în cel mai nepotrivit moment: este vremea războiului civil din Somalia. Crescând într-un cămin abuziv, cu un tată mai mult absent, Ayaan oscilează între a-l urî pe Allah și a-l idolatriza. Chiar dacă este victimă a mutilării genitale, Ayaan dorește să își trăiască viața. Orice pornire de rebeliune îi este diminuată de mama sa, ce consideră că orice păcat al fiicei se va abate și asupra ei.
Plecând din Somalia spre un trai mai bun, familia Hirsi Ali ajunge în Arabia Saudită, unde islamismul extrem îi șochează până și pe cei mai musulmani somalezi. Apoi, urmează mutările în țări „păgâne”: Etiopia și Kenya. Totul se continuă cu drame familiale: nunți forțate, fugi în Occident și, cel mai important, cu ajungerea lui Ayaan în Olanda, unde primește șansa de a avea o nouă viață. Însă, bucuria este de scurtă durată. Atacurile teroriste ce o vizează pe Ayaan nu fac decât să aducă opinia publică de partea ei, iar fanaticii să fie condamnați. Olanda este zguduită de asasinate, de bătăi și violuri. Iar Ayaan se află în mijlocul lor.
„Necredincioasa” este un roman autobiografic ce merită citit. Conținând atât de multe informații despre islam și folclorul somalez, această carte poate fi considerată chiar un dicționar. Viața lui Ayaan Hirsi Ali mi s-a revelat în cel mai minunat mod. Simțeam nevoia de o lectură care să mă emoționeze când am ales-o din bibliotecă. Dar, în niciun moment, nu m-am așteptat să devină un roman care trebuie citit de orice persoană doritoare să îsi facă o opinie sinceră despre ce înseamă a fi refugiat de religie islamică și femeie, în același timp.
Evelyn Marina Urucu, clasa a XI-a, Colegiul Național „Traian”, Drobeta-Turnu Severin.
Comentarii recente