20.000 de leghe sub mări

Acțiunea romanului are loc în 1866, într-o zi în care marinarii de pe oceane sunt cuprinși de panică. Toți vorbeau de un monstru marin care scufunda navele. Pentru a-l prinde, se organizează o expediție la bordul fregatei americane „Abraham Lincoln”, pe care se îmbarcă Ned Land și faimosul naturalist francez Aronnax, de la muzeul din Paris, și celebrul său slujitor Conseil. Scopul expediției este să elimine aces monstru amenințător.

Timp de mai multe luni, căutările sunt zadarnice. Totuși, în ziua de 6 noiembrie 1867, Ned Land zărește monstrul și este convins că acesta era un narvul gigantic care se deplasa cu o viteză foarte mare. Când, în sfârșit, fregata se apropie, animalul atacă vasul care e cât pe ce să fie scufundat de un val imens. Aronnax, Ned și Conseil sunt aruncați în mare și se salvează urcând pe spatele monstrului. Atunci, ei înțeleg că nu este vorba de un monstru, ci că au de-a face cu un vas submarin. Cei trei naufragiați sunt luați la bordul vasului, unde îl vor cunoaște pe enigmaticul căpitan Nemo. Ei află că Nemo este creatorul submarinului Nautilus și cei trei naufragiați vor petrece 8 luni de aventuri la bordul său.

La un moment dat, căpitanul Nemo se apropie și îl apreciază pe savantul francez. Ei le arată celor trei biblioteca și muzeul de pe Nautilus și decide să facă un tur al adâncurilor oceanelor. Cei trei descoperă pierduta și misterioasa Atlantidă, trec printr-un tunel pe sub Istmul Suez, descoperă imensitatea Pacificului, trec pe sub banchiza de la Polul Sud. Totuși, ei au o oarecare neîncredere în capitanul Nemo.

Într-o zi, acesta scufundă un vas englezesc, și astfel ei află identitatea căpitanului Nemo, un prinț indian căruia englezii i-au provocat o mare suferință. Cei trei reușesc să scape de pe Nautilus grație unui vârtej de ape uriaș și se întorc în Franța. Ei nu vor ști niciodată ce s-a întâmplat cu submarinul Nautilus.

Eu recomand această carte deoarece sunt prezentate sub o formă literară fapte științifice care, mai târziu, vor apărea concret în societate.

Cartea se încadrează temei „Istoria unui posibil viitor” deoarece Nautilus, dotat cu tot felul de arme, încă este, până în zilele noastre, o mașinărie a viitorului.

Bineînțeles, discuțiile despre Atlantida, imensitatea Pacificului sau banchiza de la Polul Sud continuă să stârnească puncte de vedere divergente.

Chiar și tunelul de sub Istmul Suez s-a concretizat în Eurotunelul ce leagă Franța de Anglia, pe sub Canalul Mânecii, în zilele noastre.

(Apostol Ștefan Lucian, clasa a VI-a, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacăunautilus.jpg)