copera-na-bogdan-reminiscente.jpg N.A. Bogdan este autorul acestei minunate cărţi de istorie, acesta s-a născut în Iaşi, în anul 1858, de-a lungul vieţii sale ocupând mai multe funcţii.

Această carte fiind scrisă de el în timpul vieţii sale , întâmplarile fiind scrise la puţin timp după ce aveau loc. N.A. Bogdan a fost angajat ca scriitor și traducător, apoi primit ca secretar la Corpul de Portărie al Curții de Apel din Iași. Devine apoi artist-gagist la Teatrul Național, de-a lungul vieții ocupând și diferite posturi de colaborator, secretar, tachigraj,  Ofițer de stare Civilă și  Prim-Ajutor de Primar al Iașului. Cu ocazia Centenarului dorinţa lui N.A.Bogdan a fost îndeplinită, cartea fiind rescrisă, după noile tehnologii şi prezintă în conţinutul ei ilustraţii atât din lucrarea originală( scrisă de mână) şi fotografii  cu persoanele, clădirile, evenimentele cele mai importante, afişe şi acte din perioada anilor 1916-1918 din Iaşi. Având uneori aspectul uniui jurnal, acţiunea începe pe la sfârşitul verii anului 1916, terminându-se pe la finalul anului 1918, chiar şi puţin din 1919. Descrierea evenimentelor, acţiunii, a societăţii,  a traiului greu şi a imposibilităţii oamenilor de a supravieţui de pe o zi pe alta, a formelor de guvernae şi a politicii din acea vreme în Iaşi este realizată cu un lux de amănunte, uneori ele fiind necesare alteori inutile. Autorul prezentând  în mod evident impresia sa asupra celor întâmplate.  În momentele de la declararea războiului şi după încheierea acestuia, naţiunea română a fost supusă unor grele încercări, înregistrându-se un număr foarte mare de morţi, într-o perioadă atât de scurtă. Datorită marilor greutăţi ale iernii, a fenomenelor de îmbogăţite ale autortăţilor locale şi săracirea locuitorilor, frământările momentului (frigul, lipsa lemnelor, foametea, transformarea oraşului…), unii dintre ieşeni caută loc în aşa-numitele trenuri ,,directe” în alte judeţe sau chiar înafara ţarii. N.A.Bogdan isi exprimă poina prin dreptate, uneori şi critici cu privire la reacţiile celor din jur, a acţiunii pe aspre, a campaniilor zomotoase, desciind şi personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi politice române, în special ieşene. Principalele teme abordate în  această carte fiind: „Din vremuri întunecate. Orașul  jertfelor.”, „Ziua de 14/26 august 1916.Agitații. Arestări. Mișcări militare.”, „Gara Iași-Frământări de trupuri și suflete!”, „Trăiască Romania Mare!”, „Organizările Carității publice și sanitare”, „Internarea străinilor.”, „Aliații noștri ruși…”, „Venirea în Iași  a familiei Regale”,  „Martirii Iașului.”, „Reprezentanții puterilor straine în Iași.”, „Iașul descris de Regina Maria.”. Acestea prezintă  diferite momente , semnificative din istoria orașului Iași.

Cartea este este una foarte interesantă,  în care ne sunt prezentate adevăruri ale istoriei şi trăiri din viaţa ieşeanului N.A.Bogdan.  Captivantă prin modul familiar de înşiruire al evenimentelor ,cronologic, realitatea fiind prezentata din umbra unui martor şi personaj al acelor vremuri.