Moni Stănilă, o româncă stabilită la Chișinău (din 2010) unde este editorialist la ziarul ”Timpul de dimineață”, a publicat în 2018, la Editura Polirom, în Colecția Junior, romanul ”Războiul Solomonarilor”. Cartea este o recuperare inedită și atractivă a paginilor de mitologie românească. O carte despre puterea binelui, a altruismului și a loialității, o călătorie spre aflarea propriului eu. Eroul cărții ar putea fi considerat un Harry Potter autohton, pregătit să-și înfrunte destinul. Mituri, credințe străvechi, o lume populată de făpturi magice, aventură, magie, iată rețeta unei cărți delicioase. Tinerii cititori pot descoperi legenda Sfântului Ilie, sau pe cea a Ielelor și a Sânzienelor, pot afla de existența solomonarilor, personaje enigmatice ale mitologiei româneşti, care trăiesc pe jumătate în legendă, pe jumătate în realitatea cotidiană a satului românesc.
Lumea străveche este tot mai divizată. De o parte sunt Coloniile în care trăiesc oamenii și solomonarii (cum ar fi Colonia Românească), iar de cealaltă parte e lumea ființelor magice: Pădurea Întunecată, Marea Vie de Jos, Cetatea Luminii de Dimineață, Bezna. În Pădurea Întunecată trăiesc făpturi fantastice (strigoi, moroi, zâne, balauri, pitici, iele, sânziene, căpcăuni, zmei, vrăjitori etc.), iar dincolo de aceasta se întinde Bezna înfricoșătoare, Capătul Pământului, în care sălășluiesc uitarea, moartea, iadul. Echilibrul celor două lumi este apărat de solomonari, dar lupta dintre forțele binelui și cele ale răului va atinge dimensiuni apocaliptice. De o parte sunt solomonarii cei buni conduși de Ilie (care primește ajutor și din partea Sfintei Duminici), iar de cealaltă parte sunt solomonarii răzvrătiți, conduși de Sathanasie. Aceşti solomonari sunt învestiţi cu puteri magice precum îmblânzirea şi călărirea balaurilor, impunerea voinţei asupra fenomenelor meteorologice sau harul vindecării. Se crede că numele solomonarilor (cărora li se mai spune și salmani) are o filiație cu numele marelui zec dac, Zamolxe. Așadar, solomonarul este iniţiatul cunoscător al tainelor lumii şi al celor de dincolo de lume.
Eroul acestei aventuri magice este un tânăr neofit, Ionuț, nepotul solomonarului Ilie. Ca orice tânăr din Colonia Românească trebuie să afle dacă e vrednic de visul său (acela de a fi ucenic în Cetatea Luminii de Dimineață, alături de cei 12 Înțelepți), dar călătoria sa inițiatică va deveni o misiune sacră care se va finaliza cu salvarea omenirii de amenințătoarea Beznă. Crescut sub protecția solomonarului Ilie, Ionuț a învățat de la acesta arta povestirii, înțelegând că ”acolo unde locul e trist și înfricoșător, cele mai puternice vrăji sunt poveștile”. Oriunde poposea Ionuț și își spunea poveștile, lumea devenea mai bună și mai luminoasă. Magia lor îl va ajuta pe Ionuț să-și facă prieteni neobișnuiți care îl vor ghida și îl vor salva în diferite împrejurări înspăimântătoare.
Ionuț va intra în acest război într-un moment dramatic pentru forțele Binelui. Dar tânărul nostru nu este un luptător vestit, fiindcă nu știe să mânuiască sabia, nefiind capabil să facă rău sau să ucidă. Care este arma lui împotriva Răului, vă las să descoperiți. Cert este faptul că armata lui Sathanasie nu poate fi învinsă decât de un om, iar acesta va fi Ionuț. El are puterea să le arate oamenilor calea Binelui și va atrage de partea lui multe făpturi magice.
Prof. Marcela Ciobănuc, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu
Comentarii recente