Minunea-Coperta.jpeg

„Minunea”

                                                                                                           de R.J. Palacio

 

„Minunea” este o poveste foarte emoționantă, în care ne este prezentată copilăria personajului principal, August Pullman, un băiat de numai zece ani, care a avut ghinionul de a se naște cu o diformitate facială ce l- a împiedicat să meargă la școală până în clasa a V-a.

A fost educat acasă,  de către mama sa, care a vrut astfel să îl protejeze de privirile și de vorbele răutăcioase ale oamenilor. Dacă o să citiți cartea, o să vedeți cât de greu îi este copilului să se integreze și să fie acceptat de colegii lui de la școală din cauza acestei „probleme fizice” ce o avea la față.

În ciuda chipului său, August ne este prezentat ca fiind un copil obișnuit, sensibil, bun, curajos, cu simțul umorului și dornic să-și facă mulți prieteni. Când am terminat cartea, am zis că exact ca August aș vrea să fie prietenul meu cel mai bun.

Trebuie să va imaginați cum ar fi dacă ați arăta total diferit față de copiii ceilalți, dacă ați fi semănat cu Darth Sidious din ,,Războiul stelelor”, dacă cei din jur v-ar privi uimiți, ar țipa și ar fugi de lângă voi, fiindu-le chiar frică de voi. Cam așa se simte August și n-aș zice că e un sentiment foarte plăcut. Cu toate acestea, Auggie reușește să-și facă doi prieteni: Summer și Jack Will.

De când am citit cartea am încercat să văd ce este frumos în interiorul oricărei persoane și să nu las ca imaginea exterioară să-mi creeze o părere despre cineva. Aceasta a fost lecția principală pe care am învățat-o din această carte.

La început este descrisă  familia lui care, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate, este cu adevărat fericită. Via, sora lui, îl iubește necondiționat și e mândră că îi este soră, iar Daisy, cățelușa familiei, nici măcar nu își dă seama că el este diferit față de ceilalți.

Am înțeles că pentru familiile care au asfel de „copii speciali”, viața este o adevărată provocare, zi de zi. Citind cartea, am realizat că uneori mă plâng pentru nimicuri, când unele persoane au într-adevăr probleme serioase.

Vă recomand să citiți această carte deoarece o să învățați să acceptați toți oamenii, indiferent de problemele de sănătate pe care le au.

Cosider că toți copiii au aceleași drepturi și dacă au avut ghinionul de a se naște cu diferite boli sau malformații, trebuie să-i integrăm în grupurile noastre și să ne comportăm normal cu ei.

Vă invit cu mare drag să citiți „Minunea”! Merită! Lectură plăcută!

David Carlo Conconi

Clasa a V-a A

Colegiul Național „Traian”

Clubul „Miradoniz”