Ungureanu Daiana, clasa a IX-a

Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

 

Romanul intitulat ,,Mincinoșii”, de Emily Lockhart pune în lumină povestea tragică a unei adolescente, Cadence Sinclair (poreclită Cady), care provine dintr-o familie foarte bogată. În fiecare vară, toți membrii merg pe insula privată pe care o dețin, iar Cady împreună cu verișorii și cu prietenul său practică diferite activități care să le ocupe timpul. Întreaga poveste ia amploare în vara în care adolescenta împlinește 15 ani, deoarece un accident cumplit o face să treacă prin momente înfiorătoare.

Cartea din cazul de față pune în prim-plan acțiunile unei fete în încercarea de a recupera momentele importante din viața ei și de a înțelege mai bine comportamentul bizar al familiei sale. Astfel, povestea este alcătuită de către imaginția autoarei în așa fel încât curiozitatea lectorilor să crească și adrenalina creată să ajungă la cote maxime. În acest mod, sunt cuprinși de o multitudine de emoții care îi fac să nu se oprească din a citi și a descoperi noi informații esențiale în deslușirea deznodământului.

Consider că această carte merită citită de cei care doresc să intre în lumea lui Cady și de cei cărora răbdarea reprezintă punctul lor forte, întrucât, încă de la început, sunt prezentate câteva detalii care indică faptul că întreaga acțiune se bazează pe momentele îngrozitoare provocate de un accident. Cady poate fi percepută ca pe un exemplu, deoarece dovedește ambiție, curaj și asumare, trăsături ce o definesc. Romanul îmbină ficțiunea, respectiv imaginația protagonistei, cu realitatea, tânăra amintindu-și diferite clipe cu ajutorul aspectelor din jur. Astfel, aceasta reușește să creeze tensiune și suspans, fapte ce captivează cititorii și le atrage atenția asupra tuturor lucrurilor, fie ele minore sau majore.

La finalul romanului am realizat faptul că protagonista a reușit să creeze o lume complet ruptă de realitate, fără a da de înțeles ce s-a întâmplat cu adevărat și că tot ceea ce a trait a fost ficțiune. De asemenea, pot spune că este pus accentul pe atenția și simțul de observare al cititorilor și îmbină într-un mod antrenant cele două lumi ale lui Cady.


mincinosii.jpg