La Școala solomonarilor din anul acesta ne-am propus să ținem un jurnal extim/intim al celor cinci zile petrecute la Cluj.
Dacă toți știm ce înseamnă un jurnal (intim) − scriere autobiografică ce conține însemnări (evenimente, stări, trăiri intime) în ordine cronologică cu specificarea datei, probabil că mulți vor fi intrigati de ce anume înseamnă jurnal extim. Am preluat cuvântul din titlul unei cărți a lui Michel Tournier, apărută în Franța în 2002. În 2009, cartea în traducerea lui Radu Sergiu Ruba, a fost publicată la Editura Humanitas. Autorul, adoptând o atitudine polemică față de prea multe efuziuni sentimental și gâdilări ale propriului orgoliu din jurnalele intime, inventează cuvântul de „extim” pentru propriul jurnal:
„E mult de când am luat obiceiul de a consemna nu numai etapele și întâmplările călătoriei mele, ci și evenimentele mici și mari ale vieții de zi cu zi, starea vremii, prefacerile grădinii, vizitele pe care le primesc, loviturile dure și blânde ale destinului. Se poate vorbi fără îndoială de «jurnal», dar este contrariul unui «jurnal intim». Spre a-l defini am inventat cuvîntul «extim».” […]
Și mai departe iată ce spune Michel Tournier în primele pagini ale cărții sale:
„Indubitabil toate acestea n-ar merita publicate dacă peregrinările mele, examinările cerului, vizitele făcute sau primite de mine n-ar fi însoțite de urme scrise – notițe, glose și diverse întâmplări. Fapt este că obiectele, animalele și ceilalți oameni mi s-au părut întotdeauna mai interesante decât propria mea oglindă. Faimosul „Cunoaște-te pe tine însuți” a lui Socrate a fost întotdeauna pentru mine un imperativ lipsit de sens. Realitatea depășește infinit resursele imaginației mele și nu încetează să mă umple de uimire și de admirație.” (m.o.)
Comentarii recente