–      Da, Radule, dar auzi, ce crezi că se întâmplă   mâine cu noi, dacă plecăm fără să ne încasăm pedepsele.

– Nu știu, dar azi e azi. Iar azi sper că ai niște marmeladă pe acasă.”

Captură ecran (519).png

Mie mi-a plăcut foarte mult acest volum de povestiri deoarece mi-a arătat și mie, unui copil care nu prea avea idee cum a fost viața, mai ales în vremea comunismului, cum e să trăiești o viață așa grea. Părinții îmi povestiseră câte puțin, dar nu îmi povestiseră despre mineriadă și despre cozile de ore în șir la care trebuia să stai. Deci mie mi-a plăcut cartea deoarece a pus totul pe masă și la vedere, pentru ca toată lumea să afle.

Nu am avut neapărat un personaj preferat fiind atâtea povești, dar mi-a plăcut foarte mult de Majestatea Sa, Regina Maria a României, deoarece într-una dintre povești i-a dăruit unei fetițe care nu avea foarte multe, acul ei de păr și alte lucruri prețioase, și atunci când fetița l-a vândut pentru hrană și medicamente, Regina Maria tot a reușit să regăsească acul și celelalte obiecte și să i le trimită înapoi, după o scrisoare în care i se explicase tot ce se întâmplase. Mie mi s-a părut un gest foarte frumos și inimos.

După cum probabil vă dați seama mai sus, această carte cuprinde povești din ultimul secol, care a început (conform acestei cărți) în anul 1918, atunci când a avut loc Marea Unire. Acest secol a continuat, cum vă puteți imagina, până în anul 2018: secolul, primul nostru secol de românitate.

Vă veți întâlni cu diferite povești din acel secol, despre tați care îți iau băieții la Marea Unire, despre copii care trăiesc în timpul Primului Război Mondial în Teatrul din Iași, cu foarte puțină mâncare, dar cu multă iubire din partea tatălui lor. Aceste povești duc până la băieți care își cumpără timbre, bărbați care iau parte la revoluția din anul 1989 și un grup de prieteni care asistă la Mineriada din 13-15 iunie 1990. De aici trecem din nou prin timp până la copiii de clasa a V-a care pleacă în excursie la București de Ziua Națională  cu telefoanele în mână și învață cum s-a creat țara lor și de ce are loc Ziua Națională pe data de 1 decembrie.

Aceste povești te poartă în timpuri grele, dar care sunt mai frumoase și mai călduroase cu ajutorul prietenilor și părinților, care îți țin spatele când ai nevoie. Deși este vorba despre perioade grele, românii merg mai departe și reușesc într-un final să scape de toate greutățile și își țin țara în picioare și în ziua de astăzi!

Am făcut conexiuni cu pozele pe care bunicii mei mi le-au arătat din vremea comunistă, cu insignele lui tata de pionier și de UTC-ist, cu poze de la Revoluția din anul 1989, cu documentare din Primul Război Mondial și mai ales cu materia de clasa a IV-a de la istorie.

Idei comune găsite: oameni în orașe destul de închise („la minte”), cele două mari puteri din Primul Război Mondial, multe Dacii 1300 sau 1400, toate albastre sau roșii și o societate nouă, liberă în sfârșit în lume.

Eu aș recomanda această carte tuturor oamenilor. Cred că toată lumea ar trebui să o citească. Uitați de ce.

În primul rând, cred că toți oamenii care s-au născut după 1989 ar trebui să știe ce s-a întâmplat în țara lor înainte să se nască ei, deoarece este o întreagă poveste care merită citită, cu bune și cu rele. În plus, trebuie să vadă ce norocoși au fost să se nască după o perioadă așa grea.

În al doilea, cred că toți cei care au trăit chiar și în acele perioade mai grele, ar fi bine să citească această carte deoarece le arată cum era viața și în alte părți ale țării și cum se simțeau și ceilalți.

De aceea cred eu că toată lumea ar trebui să citească această carte. Pentru că îți dă putere și te ajută să îți dai seama mai ușor cât de norocos ești că ai trecut cu bine peste o perioadă grea și că trăiești într-o lume fără războaie sau astfel de lucruri rele. Noi suntem norocoși! Gândiți-vă la asta!