Mocanu Denisa Elena, clasa a IX-a
Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, Clubul de lectura LecturAsii
„Maus”, povestea unui supraviețuitor, o carte fără precedent. Art Spiegelman a creat în aproape treisprezece ani o scriere complexă, în două volume, despre anii în care tatăl său a supraviețuit Holocaustului.
Volumul este structurat în două planuri, fiind prezentat atât subiectul în sine, cât și felul în care Spiegelman a adunat informațiile necesare relatării acestei povești. Astfel, cititorilor le este prezentată inclusiv relația dintre tată și fiu, care era una destul de tensionată.
„Maus”, rememorează, într-o notă emoționantă, experiența tatălui lui Spiegelman, din timpul Holocaustului. Sunt prezentați anii din tinerețea acestuia, începând cu perioada în care a cunoscut-o pe mama autorului, și până în momentul în care cel de-Al Doilea Război Mondial se sfârșește, fiind capabil să își reia viața, în libertate.
Art Spiegelman alege să abordeze o variantă proprie de a ilustra personajele: acestea sunt transformate în animale. Evreii au fost transpuși în trup de șoarece, în timp ce germanii, în corp de pisică. Astfel, devine o modalitate inteligentă de a sugera faptul că în acest război evreii erau ‘’specia slaba’’ în comparație cu germanii naziști.
În anul 1992, romanul „Maus” a devenit primul roman grafic premiat cu Pulitzer. Acesta este structurat pe două volume, în limba română fiind lansate în forma unei cărți ce le cuprinde pe amandouă. Prima parte relatează întâmplările dinainte de război și până în anul 1944, în timp ce a doua parte povestește greutățile prin care a trecut tatăl autorului, imediat după ce a fost eliberat de la Auschwitz.
„Mikey Mouse este cel mai jalnic ideal prezentat vreodată lumii… Emoțiile sănătoase îi grăiesc fiecărui tânăr independent și onorabil că aceste jigodii dăunătoare și murdare, cele mai mari purtătoare de bacterii din regnul animal, nu pot reprezenta tipul ideal al animalului… Gata cu brutalizarea poporului de către jidani! Jos cu Mikey Mouse! Purtați Svastica!” – articol de ziar, Pomerania, Germania, mijlocul anilor ‘30
După o perioadă lungă în care nu s-au mai văzut, Artie decide să-și viziteze tatăl. Scopul său principal era să adune informații despre experiența acestuia la Auschwitz pentru a scrie o carte despre viața lui. În lunile care urmează, Artie vizita periodic casa din Queens, reușind să fie transpus in vremea Holocaustului.
Vladek Spiegelman, evreu polonez, ducea o viață destul de bună înaine de Al Doilea Război Mondial, ba chiar și o perioadă după izbucnirea acestuia beneficiază de norocul de a avea o viață mai bună decât a multor alți evrei. Soția sa, Anja, provenea dintr-una dintre cele mai înstărite familii din Polonia, iar la început viitorul lor părea dulce. Au avut un băiat, Richieu, și locuiau în casa socrilor lui Vladek, împreună cu mai mulți membr ai familiei ei. Din nefericire, zvonuri nefericite au început să circule pe la urechile acestora. Vladek a fost nevoit să meargă în armată, ca mai apoi să lupte pe front și să fie luat drept prizonier de război. Curând, totuși, îi este dat drumul acasa, însă lucrurile nu mai erau așa cum le-a lăsat. Naziștii ocupaseră inima Poloniei, iar evreii erau în pericol. Vladek a încercat să-și întrețină o perioadă familia, dar în zadar. Toate eforturile sale au fost întrerupte de adunarea evreilor pentru deportarea în lagăre.
Cei doi soți au luat decizia de a își da copilul în grija unei mătuși, cu speranța că va fi mai în siguranță, dar din nefericire, micuțul își găsește sfârșitul, fiind otrăvit de mătușa sa care era de părere că această alternativă era una mai ușoară decat să treaca prin lagăre.
Totuși, adevăratele necazuri ale lui Vladek si ale Anjei încep în anul 1944, când ajung anândoi la Auschwitz. Cei doi reușesc să iasă cu bine la mal, în schimb pentru Anja porțile lagărului nu au fost niciodată închise cu adevărat. Aceasta se sinucide în anul 1968 în urma unui istoric de episoade depresive.
„Maus” a fost un roman ce a reușit să mă impresioneze până la lacrimi, fiindu-mi absolut imposibil să-l las din mână. A devenit, pentru mine, una dintre cărțile pe care îmi place să le recomand tuturor celor interesați de diferite subiecte captivante din istorie.
Comentarii recente