Ultimul olimpian.jpg

Cum ar fi ca la vârsta de 16 ani să ai puterea de a salva sau de a distruge Olimpul?

Toată vara, semizeii s-au antrenat pentru război. Percy trebuia să facă un lucru înfricoșător: baie în Styx, ca să devină invincibil pentru lupta cu titanii. Războiul pentru cucerirea Olimpului (suprapus Manhattanului geografic) începu. Muritorii sunt adormiți de Morfeu, iar semizeii își fac tabăra în Olimp. Și, pentru că deja Cronos ataca, fiecare pod era păzit de ocupanții câte unei cabane din tabăra semizeilor. Excepție unul, până când vânătoresele lui Artemis își fac apariția. Percy și armata lui trec cu bine de prima noapte, dar, în următoarea, Prometeu își face apariția cu o ofertă de pace. Totuși, Cronos nu voia să se mulțumească decât cu a cuceri Olimpul, astfel că luptele se reiau și, când sunt pe cale să fie depășiți numeric, Chiron și rudele lui, „poneii petrecăreți” își fac salvator apariția.

Situația se dezechilibrează din nou când semizeii descoperă că în ajutorul lui Cronos s-a implicat și Typhon și, dacă Poseidon, divinul părinte al lui Percy, nu i-ar fi ajutat să îl adoarmă, tabăra semizeilor ar fi fost distrusă, iar Olimpul cucerit. Ceea ce puțini știau era că invincibilitatea lui Cronos (care a pus stăpânire pe trupul lui Luke, vechiul prieten al lui Percy) se datora unei băi în Styx, dar că rezistența presupunea că, sufletește, cel care se scufundă în Styx trebuie să își creeze o legătură puternică și ascunsă cu lumea amintirilor și a emoțiilor personale. Așa că, atunci când, rănit, Luke își reia pentru o clipă în stăpânire trupul bântuit de Cronos, primul lucru pe care i-l cere lui Percy este un cuțit. Percy e în fața unei decizii grele, dar cu un singur răspuns posibil: înmânează cuțitul lui Luke, deși știe că se va sinucide. Luke se înjunghie, distrugând astfel șansa lui Cronos de a rămâne întrupat. Războiul e câștigat și, drept recompensă, zeii vor să îl facă pe Percy nemuritor, dar acesta nu a vrut.

El și-a dorit ca toți semizeii să fie recunoscuți de părinții lor divini până la vârsta de 13 ani. După terminarea războiului, au plecat cu toții spre tabăra semizeilor, unde au sărbătorit o săptămână întreagă.