Este anul 1939. Germania nazistă. Ţara îşi ţine răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată. Liesel, o fata de 12 ani, călătorește cu trenul alături de mama sa. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. La înmormântare, Liesel a găsit o carte care a căzut din buzunarul groparului și a decis să o ia.
Aceasta ajunge într-un oraș nou unde își cunoaște părinții adoptivi și se împrietenește cu un băiat numit Rudy. Mama adoptivă era ca un fulger, dar tatăl ei s-a apropiat de ea, învațând-o să citească cartea găsită de ea la mormântul fratelui ei.
Într-o noapte, un evreu le-a bătut la ușă, aceștia fiind constrânși de situațiile familiale să îl lase înăuntru. Când au sosit naziștii pentru a investiga casele din oraș aceștia au reușit să nu fie descoperiți dar știau că ceea ce fac este extrem de periculos. Din cauza multiplor incidente, evreul a trebuit să plece dar i-a promis lui Liesel că se va întoarce la ea.
Fetei i-a crescut dorința de a citi, iar din cauza curiozității a ajuns să ,,fure” cărți de la nevasta primarului. După o perioadă, soția acestuia a prins-o dar nu a pedepsit-o. În schimb i-a cerut să returneze cărțile pe care le-a luat și a lăsat-o să ia cărti din biblioteca sa cu condiția că le va înapoia.
Într-o zi, tatăl ei a fost chemat în război chiar dacă se apropia de vârsta bătrâneții. Peste câteva săptămâni, acesta se întoarce acasă cu multiple probleme medicale.
În noaptea aceea, aeronavele de război au atacat orașul lui Liesel, omorând pe ambii părinți și pe Rudy. Peste foarte mulți ani, evreul găzduit de familia ei își împlinește promisiunea și se întâlnește cu Liesel. Aceasta a trăit o viață lungă până la vârsta de 90 de ani.
Markus Zukas s-a născut în Sydney, Australia, pe 23 iunie 1975. Părinții lui nu erau originari din Australia. Ei au emigrat în Australia la sfârșitul anului 1950. Numele tatălui său este Helmut Zusak și el a venit din Austria, în timp ce mama lui este Lisa Zusak și ea a venit din Germania. Aceasta înseamnă că părinții lui nu erau originari din Australia, ci mai degrabă din Europa. De aceea au putut împărtăși cu copiii lor poveștile celui de-al doilea război mondial. Din acele povești, Markus și-a luat inspirația pentru romanul, Hoțul de cărți.
Zusak a susținut un Ted Talk în 2014, cu tema „The Failurist”. Discursul a fost susținut la Opera din Sydney și s-a concentrat asupra procesului său de redactare și a călătoriei către succes prin scrierea cartii ,, Hoțul de cărți”. A scris până acum 6 romane. Acum, încă locuiește în Sydney cu soția și cei doi copii ai săi.
În opinia mea această carte trebuie citită de toată lumea măcar o dată în viață. Cel mai interesant aspect al acestei cărți este că naratorul era de fapt moartea. Acesta a urmărit-o pe Liesel deoarece era un om care i-a atras atenția și l-a făcut să se întrebe cum e să trăiești. De aceea a lăsat-o să trăiască foarte mult. Un alt motiv ar fi că autorul redă detalii importante despre perioada nazistă din Germania și povestește detalii despre viața oamenilor de atunci.
Luiza URS, Colegiul Național Moise Nicoară Arad, Clasa a IX-a C
Comentarii recente