O carte celebră, cu o poveste captivantă, un roman de dragoste pe fundalul gri al războiului. Privit ca temă secundară, războiul este personificat într-un vânt, care, așa cum sugerează și titlul, spulberă viețile personajelor, distrugându-le valorile și credințele, dar aducând totodată suflul unui nou început. Războiul de Secesiune este fundalul pe care autoarea proiectează destinele personajelor, surprinzând chintesența romanului: modul în care personajele înfruntă realitatea, adeptându-se la vicisitudinile acesteia.
”Pe aripile vântului” este poate singurul roman care prezintă războiul, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp, ca pe un element pozitiv, sudiștii, în ignoranța lor, privindu-l la început ca pe o victorie sigură și o modalitate de a arăta supremația modului lor de viață în comparație cu cel al yankeilor. Cuprinși de un entuziasm inexplicabil, bărbații manifestă nerăbdarea de a participa la război și certitudinea, generată de aroganța specifică Sudului, că în mai puțin de o lună se vor întoarce la casele lor glorioși. Vocea rațiunii este reprezentată de Rhett Butler, un om cu o reputație îndoielnică, dar realist, sceptic și, cel mai important, cunoscător al resurselor yankeilor, incomparabile cu ale confederaților, care afirmă, pe un ton neutru, că sudiștii nu au nicio șansă în fața oponenților lor. Vorbele lui sunt inițial luate în râs, respinse și aspru criticate, dar, pe măsură ce trupele yankeilor înaintează, speranțele sudiștior se spulberă una câte una, aceștia realizând că șansele victoriei se diminuează, iar înfrângerile se succed una după alta. Se instaurează haosul, iar sudiștii sunt obligați, în pofida voinței lor, să-și abandoneze modul de viață, valorile și principiile și să se adapteze schimbărilor.
Tema războiului constituie pentru autoare un prilej de a surprinde capacitatea oamenilor de a se adapta la noi schimbări, totul pentru a supraviețui. Când totul se dărâmă în jurul ei, Scarlett își dă seama că perioada de glorie a Sudului a apus. Stârnind dezaprobarea celor din jur, aceasta își ia viața în propriile ei mâini, făcând orice este necesar pentru a supraviețui. Supraviețuirea devine prioritară, iar principiile și moralitatea sunt doar obstacole în calea obținerii siguranței și stabilității financiare râvnite de Scarlett. Căsătorii din interes, trădarea propriei sale surori, minciuni rostite cu nevinovăție în glas-toate acestea sunt permise în dragoste și în război. Războiul modelează caracterele, cei puternici devenind mai puternici, iar cei slabi- victime ale progresului pe care nu-l pot accepta. Dintr-o tânără răsfățată și capricioasă, Scarlett devine o femeie independentă, puternică, insensibilă, ce simte că are datoria de a-i proteja și de a-i mobiliza pe cei din jurul ei. Zidul impenetrabil pe care aceasta și-l ridică este incapabil să facă însă față iubirii pe care aceasta o simte față de Rhett, legătura dintre ei fiind bazată pe similaritatea caracterelor lor. Relația lor de iubire a fost una pasională, dinamică, alimentată de verva războiului, care a evoluat în timp, dar nu a fost recunoscută de niciunul dintre ei, până în momentul când a fost prea târziu. În timp ce războiul o determină pe Scarlett să își lepede rând pe rând principiile cu care a fost crescută, ajungând în final să trădeze singurele persoane care i-au fost alături, Rhett pare să dobândească brusc un puternic simț patriotic, care îl determină să se înroleze în armată și să lupte pentru Cauză, de dragul fiicei sale Bonnie Blue, numită după steagul confederaților.
Nu toți reușesc însă să facă față războiului atât de bine precum Scarlett. Sudiștii refuză să-și abandoneze modul de viață și resping orice contact cu yankeii, preferând să trăiască printre fantasmele trecutului, printre ruinele societății lor distruse.
Nu numai Scharlett și Rhett suferă schimbări din cauza războiului. Putem afirma că războiul se desfășoară pe două planuri- pe front și în sufletele oamenilor, sudiștii dedicându-se în totalitate Cauzei. Melanie Hamilton devine sufletul sociețății, coordonând toate actele de binefacere: balurile caritabile, donarea obiectelor de preț (podoabe, bijuterii, mătăsuri, aur și argint) în scopul sprijinirii armatei, înființarea spitalelor mobile, colectarea alimentelor pentru soldații care mureau de foame.
Războiul a însemnat moarte, suferință și durere, a despărțit familii, a distrus orașe și a lăsat în urmă haos. Cu toate acestea, nu a avut numai consecințe negative ; războiul a contribuit la producerea unei revoluții industriale, ajungându-se în final la un progres ce nu ar fi fost posibil pe o cale pașnică. A urmat epoca de reconstrucție, fiecare personaj luându-și viața de la capăt și învățând să trăiască cu pierderile suferite.
Romanul ”Pe aripile vântului” surprinde tema războiului din perspectiva subiectivă a sudiștilor, accentul nefiind pus pe evenimentele istorice în sine, ci pe felul în care acestea le-au influențat viețile oamenilor.

Theodora Bărbuță, clasa a IX-a
Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuțipe aripile vântului.jpg