10907061.jpg

Mândrie și prejudecată / Jane Austen; trad. din lb. engleză: Florența Simion – București: Litera, 2019

În postarea de astăzi, am decis să vorbesc despre Mândrie și prejudecată” de Jane Austen, una din cărțile mele preferate. 


Acțiunea se desfășoară în perioada georgiană și urmărește povestea lui Elizabeth Bennet, fiica unei familii cu mulți copii. La un bal, aceasta îl întâlnește pe Domnul Darcy, un tânăr bogat, pe care îl consideră mândru și arogant. Pe parcursul cărții, Elizabeth ajunge să îl cunoască pe Darcy cu adevărat, dându-și seama de marea greșeală pe care a făcut-o atunci când i-a judecat caracterul. 


Deși pare o simplă poveste de dragoste, romanul lui Austen este mult mai complex decât pare. Jane Austen critică societatea din perioada respectivă, luptând împotriva normelor sociale impuse asupra femeilor. Elizabeth Bennet este total diferită față de alte eroine din aceeași perioadă, fiind o fire independentă care nu se supune regulilor societății. 


Pe mine cartea m-a vrăjit de la prima pagină. Am citit-o de două ori: o dată în română și o dată în engleză, iubind-o la fel de mult de fiecare dată. Îmi doream atât de mult (și încă îmi doresc) să trăiesc în acea perioadă, să merg la baluri, să port rochii elegante și să mă plimb în calești. Însă, nu doar asta mi-a plăcut la carte. Am iubit umorul autoarei, personajele și relația dintre Domnul Darcy și Elizabeth. 


Mândrie și prejudecată” este un roman clasic al literaturii, relevant chiar și după 208 ani. Este o carte care trebuie citită măcar o dată în viață. 

Recenzie de Oproiu Emilia Teodora, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Drăguțești