Romanul „Macbeth“ scris de autorul norvegian Jo Nesbo face parte din seria „Hogarth Shakespeare”. Acest proiect a început în Anglia cu ocazia comemorării a 400 de ani de la moartea marelui scriitor, având ca scop readucerea în atenția publicului a capodoperelor shakespeariene. Această inițiativă transpune piesele de teatru în povești care aparțin acestui secol.
Bazându-se pe tipologiile umane din opera originala și respectând caracterul personajelor, Jo Nesbo a reușit să adapteze personajele la timpurile și concepțiile moderne. Cu toate aceste schimbări, relațiile dintre ele și destinul fiecăruia a rămas neschimbat.
Acțiunea acestui roman este amplasată într-un oraș din Scoția unde corupția, consumul de narcotice, traficul și tâlhăriile au devenit o normalitate. Într-un asemenea loc, oamenii care nu au dat de gustul corupției și care încearcă să salveze acest loc, se pot număra pe degete. Din cauza acestor lucruri întreaga atmosferă a cărții este una apăsătoare, sumbră.
Macbeth-ul acestui secol este un simplu polițist care face parte din Divizia Narcotice și care încearcă din răsputeri să facă pace cu trecutul său tumultuos. Pentru o lungă perioadă el a reușit să devină un om mai bun, un polițist la care atât cetățenii cât și colegii se uitau cu admirație și în care au găsit un om bun și corect. Era o persoană iubită și care iubea la rândul ei. Acest ultim lucru este confirmat de relația pe care o avea cu Lady Macbeth, patroana cazinoului Inverness.
„- Ce crezi, unchiule, poți să te schimbi, pur și simplu, și să devii un lider?
– Nu știu, spuse Macbeth. Cred că unii sunt născuți să fie lideri și, lucru de la sine înțeles, ajung să fie. Ca inspectorul-șef Duncan. Oameni care îți transmit propria lor convingere, care te pot determina să îți dai viața pentru o cauză. Pe când alții pe care îi știu eu, care nu au nicio putere de convingere sau abilități, sunt mânați atât de mult de dorința de ascensiune pe scara socială, încât ajung într-un final într-o poziție de conducere. Poate că au inteligență, șarm și perseverență, dar nu-i înțeleg cu adevărat pe oameni. Pentru că nu îi văd. Pentru că ei înțeleg și văd un singur lucru: pe ei înșiși.”
Din păcate, el își va încalca principiile odată cu înaintarea pe scara ierarhică. Setea de putere și drogurile îl vor distruge și vor face dintr-un om care odată a fost un model de urmat, o unealtă pe care Hecate, cel care conduce orașul din umbră, o manevrează ușor. Acest trecut tumultuos îl ajunge din urmă și în cele din urmă îl va distruge.
La prima vedere, acestă carte povestește despre încercările nenumărate ale noului șef al poliției, Duncan, care are scopul de a readuce orașul în perioada sa de glorie prin instaurarea ordinii. Acest obiectiv este atins cu ajuorul lui Malcolm, inspectorul-șef adjunct și a lui Duff, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate. Odată ce aprofundezi lectura, această fațadă a cărții se distruge, lăsând în urmă povestea unui oraș condus de liderii bandelor de tâlhari.
Intriga bine construită, acțiunea și momentele de suspans care au fost mereu prezente sunt câteva din motivele care m-au făcut să nu las cartea din mână. Un alt lucru care mi-a plăcut la această carte a fost inserarea poveștilor de viață ale personajelor în firul narativ al poveștii. Acest lucru a ajutat la crearea unei legături puternice între cititor și personaje.
Dacă sunteți un cititor curios, căruia îi plac momentele tensionate și care dorește să treacă printr-o sumedenie de stări, vă recomand această carte.
Bar Luana
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente