lungul-drum-al-aumei-cover_huge-2.jpg

„Lungul drum al Aumei” de Eucabeth Odhiambo
Curând am descoperit într-o carte că singurul lucru pentru care merită să lupți este visul tău. Această carte se numește „Lungul drum al Aumei”, de Eucabeth Odhiambo și prezintă o poveste emoționantă despre curaj, devotament, dragoste, supraviețuire. Autoarea ne poartă tocmai în satul Koromo din Kenya, Africa, un sat sărăcăcios, unde fiecare zi reprezintă pentru majoritatea sătenilor o nouă provocare în lupta cu foametea, dar și cu bolile: „Aparent, malaria și febra tifoidă erau de vină” pentru lunga listă de morți care crescuse în ultimii doi ani. Aceste probleme nu le resimte inițial Auma, protagonista romanului, o tânără de numai treisprezece, căci familia îi este sănătoasă, iar tatăl lor care are un loc de muncă în oraș le asigură un trai decent și îi ajută, la rândul lor, pe cei nevoiași. Ca orice adolescent Auma are pasiuni, îi place să alerge, este o foarte bună atletă și speră că visul ei s-ar îndeplini, dacă ar primi o bursă: acela de a deveni medic și de a putea salva viețile celor care se sting în mod misterios.
M-a atras la acest personaj firea ambițioasă, luptătoare, dorința ei de a depăși condiția părinților: „Trebuia să termin, ba chiar să scot cel mai bun timp din viața mea. N-avem să renunț ca mama. N-avem să mă mulțumesc cu mai puțin decât meritam, ca mama.”
Boala tatălui, urmată de cea a mamei accentuează dorința fetei de a studia, de a găsi soluții la probleme ce uneori par să o depășească. Ar trebui să nu renunțe la școală, însă frații ei mai mici au nevoie de sprijinul ei. Așa că Auma ajunge să se poziționeze mereu pe al doilea loc. Tot ce vrea cartea să ne arate este faptul că trebuie să ne deschidem sufletul și să înțelegem singuri pe ce loc trebuie noi să fim, atunci când viața ne încearcă, atunci când ne aflăm în situații dilematice. Eu asta înțeleg.
Ce ne aduce această carte? Toate sentimentele la un loc: tristețea, speranța, dezamăgirea, visul, suferința, pasiunea.. Exact asta. Faptul că o fată cu vise mărețe se străduie să aducă fericire propriei familii și încearcă să-i ajute pe cei din sătucul ei. Află, și odată cu ea și noi, că orice vis poate fi îndeplinit sau se poate ruina într-o fracțiune de secundă, că respectul, determinarea, pasiunea și iubirea sunt fundamentale în viață. Bianca Andreea Miruna Damian, clasa  a 10-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galați