jostein-gaarder-lumea-sofiei-3150.jpg

,,Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder este un roman norvegian, care conturează atât povestea unei adolescente, cât și o incursiune detaliată în tainele filosofiei. O contopire fabuloasă între realitate și cursuri de filosofie, cartea este plăcută atât de iubitorii de cărți, cât și de gânditori.

Protagonista, totodată și personajul eponim al cărții, este Sofie Amundsen. De o deosebită importanță simbolică este numele ,,Sofie”, acesta însemnând ,,înțelepciune”.

Fascinant din multe puncte de vedere, romanul debutează, de fapt, cu o scrisoare care cuprinde un curs de filosofie,  scrisoare primită de Sofie, de la un necunoscut. Scrisorile continuă să ajungă la aceasta, în ciuda faptului că destinatarul este o fată pe nume ,,Hilde”. Curiozitatea, manifestată în primă instanță prin nesiguranță, o face pe aceasta să se afunde în lectură și să aștepte cu nerăbdare următoarea scrisoare.

Prin alternanța planurilor narative, cititorul este purtat din lumea reală, palpabilă, a orașului norvegian cenușiu, până în lumea scrierilor filosofice și înapoi. De la filosofia lui Socrate, Platon sau Aristotel până la scrierile nihiliste și existențialiste ale lui Nietzsche sau Sartre, este parcursă întreaga istorie a gândirii și rațiunii umane. ,,Dar ce este de fapt rațiunea?” sau ,,existăm cu adevarat?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care fata și le pune.

Cartea este alcătuită din două părți: o parte literară si una non-literară.  Pasionat fiind de filosofie , am rămas plăcut impresionat de partea non-literară, prin asta ințelegând prezentarea diferitelor teorii filosofice, în ordine cronologică, care au un scop informativ. În această parte am găsit o întreagă istorie a filosofiei, explicată pe înțelesul tuturor.

Pe de altă parte, cred că ,,Lumea Sofiei” are lacune în ceea ce privește firul narativ al cărții. ,,Firul” este mai degrabă o linie discontinuă, cu treceri, câteodată prea bruște, de la planul acțiunii propriu-zise la cel al filosofiei. În același timp, nu găsesc acest lucru ca fiind un aspect negativ al romanului pentru că accentul nu cade pe acțiune. În schimb, o desfășurare firească și fluidă a evenimentelor ar fi făcut cartea una și mai bună.

Personal, consider romanul ,,Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder ca fiind unul de referință atât în literatura mondială cât și în filosofie. Vândută în milioane de exemplare, cartea conține un compendiu pertinent de teorii și ideologii filosofice, fiind o lectură ideală pentru novicii filosofiei.

 

Zach Christian

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad