Recomand cartea ,,Numără stelele”, deoarece m-a captivat foarte tare.
Personajele seamana cu mine: pline de curiozitate si aventuroase.
Firul narativ este pe gustul meu: cu aventura si intamplari desprinse, parca, din realitate.
Annemarie si Ellen tocmai veneau de la scoală, când au fost oprite de către soldatul din capatul strazii care le-a cerut explicatii. Kirsti, sora de 5 ani a Annemariei, îi explicase. Ajunse acasă i-a povestit mamei sale cele intamplate.
Au mers la culcare si Annemarie i-a citit o poveste lui Kirsti care i-a amintit cum regele Christian al X-lea spunea ca poporul era garda lui de corp.Isi aminti si ca sora ei, Lise, a murit cu doua saptamani înainte de nunta cu Peter.
Kirsti avea nevoie de un nasture de la magazinul doamnei Hirsck.Dupa scoală, au mers acolo, dar magazinul era inchis.Mama lor, cand auzi asta, dupa ce a venit acasă, le-a explicat cum nazistii au inchis toate magazinele evreilor. Annemarie s-a gândit ca acum ei trebuie sa fie garda de corp a evreilor.
Aflate singure acasă, fetele, au vazut-o pe Kirsti venind supărată de la cumparaturi.Dupa ce au inveselit-o rezolvand problema, in ziua de Anul Nou al evreilor, Ellen speriata a venit sa doarma la Annemarie.
Dupa cateva ore, au sosit soldatii.Au vazut parul negru al lui Ellen si nu stiau cum acea familie are un copil brunet cand ei erau blonzi.Atunci tatal lui Annemarie a luat o poza din album cu Lise, care semana cu Ellen de acum si astfel i-a convins.
A doua zi, dupa o discutie la telefon, fetele si mama au mers la unchiul Henrick, in tren fiind controlate.
Ajunse acolo, Annemarie se simtea ca pe vremuiri, doar ca nimeni nu mai era vesel ca odinioara.
Dimineata, Anemarie a auzit ca matusa ei Brite a murit, ea stiind ca nu are o matusa cu acest nume, dar nu a spus nimic.
Unchiul i-a explicat de ce e mai bine sa nu stie prea multe. Ellen a intrat in casă odată cu parintii ei cand cosciugul a fost adus.
Apare si un soldat, care a făcut o cercetare si apoi a plecat. Peter a spus ca a sosit timpul.Ellen si parintii ei impreuna cu alti cativa au plecat cu Peter si toti si-au luat ramas-bun.
Mama ei a plecat sa-i conduca, dar dimineata Annemarie a văzut-o cazuta jos.
Mama i-a povestit si apoi a vazut pachetul. A trimis-o pe Annemarie la docuri sa-l duca si fata plecat in fuga, prin padure, spre port.
S-a intalnit cu soldatii care aveau caini.
Annemarie a început sa se comporte ca un copil mic pentru a-i face sa plece si a reusit.
Când a ajuns la doc, i-a dat batista care era in pachet unchiului ei.Apoi acesia au plecat cu totii spre Suedia, unde erau in siguranta.Când, în sfârșit, razboiul s-a terminat și lumea părea fericită, Annemarie sa hotarât sa poarte medalionul lui Ellen cu steaua lui David pana cand se vor reintalni.

Alesia N., clasa a VI-a, Liceul Teoretic ElfIMG-20190805-WA0002.jpg