Cartea memoriei, scrisă de o autoare foarte tânără a cărei biografie are multe afinități cu a eroinei, a apărut în America în 2016. Un an mai târziu, în traducerea Iuliei Arsintescu, a fost publicată la Youngart. După numele editurii, bănuiți că este o carte pentru adolescenți. Într-adevăr așa este. Eroina se numește Samantha, i se spune acasă și de către prieteni Sammie, are 17 ani, trăiește împreună cu familia într-un orășel mic, e în ultima clasă de liceu, a aplicat la New York Universiity, a fost admisă și abia așteaptă să plece de acasă. Dar descoperă că suferă de o boală genetică foarte rară și e amenințată cu pierderea memoriei.

Până aici nu se întâmplă nimic spectaculos, ați citit astfel de cărți cu boli și despre boli. De pildă, Absolut tot a fost în vogă printre fete acum câțiva ani. Dar cartea Larei Avery nu are nimic melodramatic. E una dintre cele mai bune cărți despre adolescenți pe care le-am citit. Și nu numai pentru este bine scrisă și cu un personaj pe care îl simți de la început ca autentic.

Mărturisesc că pe mine m-a interesat și din motive,  să le spunem, strict profesionale. Primul – multe dintre scrisorile trimise de voi pentru „Scrisori prin e-mail” se adresau unui eu din viitor. Mă întreb dacă ați citit cartea sau e o problemă proprie vârstei să te adresezi celuilalt eu, să zicem, cel de peste 10 ani.

Al doilea motiv – se întîmplă în Cartea memoriei ceva asemănător cu Jurnalul extim al lui Michel Tournier. Sammie  cea de acum scrie celei din viitor, Sam ori Samantha,  pentru ca să-și recupereze memoria. Se va cenzura de câte ori tinde să se lase copleșită de emoție (a terminat-o cu emoțiile în școala generală) și vrea să cuprindă în însemnările ei cât mai multă realitate de zi cu zi. Nu va fi un jurnal de însemnări intime zilnice, spune ea, ci un fișier care conține convorbiri pe chat, întâmplări, unele, mici si neînsemnate, altele, cu urmări grave, portrete de oameni din jurul ei pe care nu vrea să-i uite, biografii neoficiale, mesaje, transcrieri ale unor înregistrăr ș.a.m.d. (m.o.)

cartea-memoriei-cover_huge.jpg