la-rascruce-de-vanturi.jpg

Romanul ,,La răscruce de vânturi” a fost scris de autoarea Emily Bronte, una dintre surorile Bronte, fiind de asemenea și singurul publicat de ea. Pe lângă această carte, Emily Bronte a mai publicat volume de poezii. Inițial, romanul a șocat societatea din cauza poveștii tulburătoare și neobișnuite pentru timpul acela, dar odată cu timpul, adevărata valoare a povestirii a ieșit la iveală.

Emily Bronte oferă în romanul ,,La răscruce de vânturi” o poveste de dragoste tulburătoare, în care răul, suferința și răzbunarea joacă un rol principal. Romanul prezintă povestea protagonistului Heathcliff și dragostea lui pentru Catherine, arătând modul în care această pasiune, în cele din urmă, poate să le strice viața.

Acțiunea romanului se desfășoară în anul 1801, atunci când noul locuitor de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood, decide să viziteze tărâmul apropiat, mai exact Wuthering Heights, pentru a face cunoștință cu noii vecini. Î urma acestei vizite, domnul Lockwood, reușește să se apropie de servitoarea Nelly care îl familiarizează cu viața pe care clanul Earnshaw a dus-o la Heights.

În urmă cu treizeci de ani, domnul Earnshaw a adus acasă un orfan pe care l-a botezat Heathcliff, dorind să îl  adopte. La început, această decizie a fost împotriva voinței membrilor familiei, dar cu timpul, băiatul s-a acomodat și a legat o strânsă legătură cu Catherine, sora lui vitregă. De-a lungul anilor cei doi încep să își petreacă tot timpul împreună, ajungând să devină inseparabili, dezvoltând chiar sentimente puternice.

În ciuda faptului că cei doi se iubesc, nu pot să ducă această relație până la capăt. Catherine începe o relație cu bogatul lor vecin, Edgar Linton. Lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Cathy decide să se căsătorească, iar Heathcliff pleacă fără să spună un cuvânt nimănui.

,,În această lume, marile mele suferințe au fost suferințele lui Heathcliff: le-am văzut și le-am simțit pe toate de la început. Unicul gând al vieții mele este el. Dacă totul ar pieri și n-ar rămâne decât el, eu aș continua să exist; iar dacă totul ar rămâne și el ar fi nimicit, universul s-ar transforma într-o uriașă lume străină mie și mi s-ar părea că nu mai fac parte dintr-însa. Iubirea mea pentru Linton seamănă cu frunzele pădurii, timpul o va schimba, îmi dau bine seama, așa cum iarna schimbă pomii. Iubirea mea pentru Heathcliff însă e asemeni stâncilor eterne de sub pământ: nu prilej de încântare, ci necesitate. Nelly, eu sunt Heathcliff! El e mereu, mereu în mintea mea, nu ca o plăcere, așa cum nici eu nu sunt o plăcere pentru  mine însămi, ci ca propria mea ființă.’’

            Vestea dispariției celui mai bun prieten a venit ca o lovitură pentru Catherine. Dereglarea  psihică și febra o împing la un pas de moarte, dar spre fericirea ei și a celor din jur, aceasta își revine. Cu toate că își iubea soțul, aceasta nu l-a putut uita pe bunul ei prieten, Heathcliff, iar atunci când acesta a revenit la Heights, aceasta s-a vindecat imediat.

Întoarcerea lui Heathcliff aduce la Thrushcross Grange și la Wuthering Heights doar necazuri, având în plan să le distrugă viața tuturor. Heathcliff a profitat de faptul că sora lui Edgar Linton, Isabella, se îndrăgostește de el. Bărbatul a decis să se căsătorească cu Isabella doar pentru a-i  face ei și, implicit, lui Catherine viața un iad.

Din acest punct al poveștii, Heathcliff îi demonstrează vechii lui prietene faptul că iubirea dintre ei a fost una toxică și care le-a distrus amândurora viețile.

Consider că această carte prezintă într-un mod diferit pătura superioară a societății. Defectele personajelor sunt mai numeroase decât calitățile lor, lucru care nu este prea des prezentat în alte romane. Pe lângă aceste constatări, autoarea prezintă fața ascunsă a dragostei, cea de care mulți ne ferim și pe care ezităm să o povestim.

Bar Luana, clasa a XI-a, Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad