Crenshaw
de Katherine Applegate

În acesta carte, autoarea povestește despre un motan uriaș, gri închis cu o pată albă pe burtică. El adoră bomboanele gumate mov, acelea cu aromă de struguri. Acest motan, Crenshaw, este creat de un băiețel de unsprezece ani, pe nume Jackson. Acesta îl descoperă pe Crenshaw la sfârșitul clasei întâi.
Într-o după-amiază, care pare una obișnuită, i se pare că vede un motan de talie mare, de un gri foarte închis, pe o placa de surf. Oare să fie Crenshaw? Da, este el, pentru că vine și îl întreabă dacă nu cumva are bomboane gumate mov. Revederea lui Crenshaw îl face destul de confuz pe Jackson. Nu este prea mare pentru un prieten imaginar?
După reîntâlnirea cu prietenul său imaginar, Jackson află că părinții îi ascundeau ceva, prefecându-se că totul este în regulă. Băiatul se considera, de mai multe ori, mai matur decât părinții și era convins că e nedrept că aceștia nu îi spuneau mereu adevărul. Băiatul însă înțelegea…
Nu ar fi fost prima oară când aveau probleme finaciare. Așa că din nou vor face un târg de vechituri. În zilele în care are loc târgul de vechituri, Jackson își dă seama cât de bine este să ai un prieten căruia să îi poți împărtăși toate secretele tale. Jackson îi împărtășea toate aceste lucruri vecinei sale, Marisol. Durase puțin mai mult pentru a- i explica acesteia că părinții lui nu mai aveau suficienți bani pentru a plăti toate facturile, așa că urma să fie dați afară din casa lor. Faptul că nu mai puteau locui acolo pentru o perioadă de timp, însemna că urmau să facă o ”călătorie ”cu microbuzul familiei. Așa că trebuie să stea câteva zile, săptămâni sau luni în camionetă.
Între timp, familia lui Jackson reușește să își găsească o locuință. Crenshaw își face apariția de mai multe ori, deși Jack vrea să se îndepărteze de el, dar ajunge să învețe de la motan că mereu trebuie să le zică adevărul celor la care ține cu adevărat.
Crenshaw este o carte care merită citită, deoarece aici se află multe răspunsuri la întrebările pe care și le poate adresa un copil. Ei bine, carte poate fi și un ghid despre prietenii imaginari. Oricine ar putea să îl ia drept exemplu pe Jackson, deoarece chiar dacă este un elev de clasa a 20190730_161944.jpgcincea, se comportă matur. Din experiențele lui sunt, din nou, multe lucruri de reținut. Aceasta este una dintre cele mai palpitante și captivante cărți pe care le- am citit până acum.

Carina Ș. Catalano, clasa a V-a, Liceul Teoretic Elf