Kafka pe malul marii (Top 10+) - Haruki Murakami - elefant.ro
Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami

Lovin Ioana-Alecsandra

Clasa a XI-a H

Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură “LecturAșii”

„Kafka pe malul marii” este un roman din 2002 al autorului japonez Haruki Murakami. Traducerea sa în limba engleză din 2005 s-a numărat printre „Cele mai bune 10 cărți ale anului 2005″ de către “The New York Times” și a primit premiul “World Fantasy Award” în anul 2006.
După lansarea cărții, Murakami a permis trimiterea de întrebări despre roman și a răspuns la multe dintre ele. Romanul a fost în general bine primit, cu recenzii pozitive din partea lui John Updike și a publicației “The New York Times”.

Povestea începe cu Kafka, un băiat de 15 ani care fuge de acasă în căutarea unui exil autoimpus. Fugind de o profeție macabră prevestită de tatăl său, Kafka se trezește că pornește într-o odisee ciudată care îl duce în liniștitul și sinistrul oraș Takamatsu. Acolo, întâlnește o serie de personaje excentrice, printre care un angajat al unei biblioteci private pe nume Oshima și enigmatica și seducătoarea Sakura.

Între timp, narațiunea alternează cu povestea lui Nakata, un bărbat în vârstă care posedă o abilitate neobișnuită de a comunica cu pisicile, dar care este incapabil să înțeleagă limbajul uman complex. Viața simplă a lui Nakata ia o întorsătură ciudată atunci când acesta se implică într-un caz deconcertant care implică pisici dispărute și un secret întunecat din propriul său trecut. Pe măsură ce călătoria lui Nakata se desfășoară, el se află pe un curs de coliziune cu Kafka, iar destinele lor se întrepătrund în moduri pe care niciunul dintre ei nu și le-ar fi putut imagina.

Pe măsură ce narațiunea avansează, Murakami îmbină perfect elemente de fantezie, realism magic și explorare metafizică. Visele și realitatea se estompează, iar granițele dintre mintea conștientă și cea inconștientă devin din ce în ce mai poroase. Simbolismul, alegoria și meditațiile filozofice abundă pe măsură ce personajele se luptă cu identitățile lor, cu natura existenței și cu sensul vieții însăși.

„Kafka pe malul mării” este o tapiserie bogată de teme interconectate, inclusiv puterea povestirii, fluiditatea identității și natura enigmatică a psihicului uman. Proza lirică și imaginile vii ale lui Murakami îi scufundă pe cititori într-un peisaj suprarealist în care obișnuitul și extraordinarul se întrepătrund.

Vă recomand și vă invit să vă cufundați în lumea captivantă și halucinantă a cărții „Kafka pe malul mării”. Acest roman te poartă într-o călătorie hipnotizantă în care realitatea și imaginația se îmbină.