Jurnalul-unui-adolescent-timid.jpg Kiriacopulu Katerina, clasa a IX-a, CNVA Bacău

 

„Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky este structurată în patru părți. Charlie, personajul principal, este un adolescent american care are parte de experiența anilor ’90 și se distrează alături de prietenii săi.

Consider că autorul dorește prin această carte să atingă un  număr cât mai mare de cititori, prin abordarea mai multor subiecte sensibile. Acesta oferă un sprijin semnificativ adolescenților ce au probleme fie în familie, fie intime. Perioada adolescenței este cea mai dificilă, sufletul și mintea tinerilor fiind pline de nedumeriri, totodată ușor influențate.

Astfel, în text se pot identifica numeroase probleme cu care se confruntă liceenii, precum dependența de a fuma, alcool și chiar nevoia de a consuma substanțe ilegale. Pe lângă acestea, se adaugă problemele sentimentale și stresul cauzat de școală ce sunt foarte bine evidențiate în text.

Din punctul meu de vedere, Charlie este adolescentul universal al generației mele. Acesta este la bază inocent, dar are o sete de a ieși în evidență, sau de a fi ca toți ceilalți, cauză pentru care încearcă toate aceste lucruri ce par banale și se transformă în fapte grave cu consecințe enorme.

Am apreciat sinceritatea personajului principal și cât de bine a fost creat. Totodată, mi-a plăcut și ideea de a nu ști cu exactitate cine se află în spatele personajului, astfel încât să nu îi fie descoperită identitatea secretă.

În concluzie, mi-a făcut plăcere lectura cărții americane, autorul oferind o mână de ajutor tinerilor din lumea întreagă.