978-973-50-3283-8.jpg

Jurnalul Annei Frank : 12 iunie 1942-1 august 1944 / Anne Frank; versiune definitivă, ed. de Mirjam Pressler şi autorizată de Anne Frank Fonds; trad. din neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu. – Ed. a 3-a. Bucureşti: Humanitas, 2021


Doamna Monica Onojescu ne-a rugat să prezentăm ultima carte citită în acesată vacanță. La momentul actual, cartea aceasta este Jurnalul Annei Frank”. Am citit-o din mai mult motive:

  1. Era în lista de lecturi obligatorii;
  2. Am considerat că va fi folositoare pentru Evaluarea Națională;
  3. Am vrut să aflu mai multe informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mă așteptam să-mi placă, eram chiar sigură de asta. Și mare dreptate am avut! Anne Frank era cineva la vârsta ei. Eu nu aș fi putut scrie la fel ca ea. Nu aș fi putut fi la fel de curajoasă ca ea. Este un model, demn de admirat.


Pe parcursul cărții, observi cum i se dezvoltă talentul scriitoricesc. Dar, talentul se dezvoltă odată cu ea. Anne se maturizează. Nu mai este aceeași fată ca la început. Pe parcursul a doi ani, ea învață mai multe lecții decât unii oameni într-o viață întreagă.


Jurnalul ei este o experiență inedită, care îți va răspunde la multe întrebări, dar te va face să-ți pui altele. Când aveți timp și chef de o lectură bună, care să vă învețe ceva, citiți Jurnalul Annei Frank”. Nu veți regreta.


P.S. Din cauza Lecturiadei, m-am apucat de Copiii de pe Volga” de Guzel Iahina. Aveam această carte de ceva timp în bibliotecă. Eu am mai citit de la această autoare Zuleiha deschide ochii”, dar presimt că aceasta îmi va plăcea mai mult.

 

Recenzie de Oproiu Emilia Teodora, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Drăguțești