Lămâi, cărți și prieteni
de Jo Cotterill

Autoarea, Jo Cotterill, crează o poveste care pare a fi o experiență personală. Aici ni se prezintă povestea unei fetițe pe nume Calypso, o roșcată cârlionțată, în vârstă de zece ani, care locuiește împreună cu tatăl său, pentru că mama ei murise. Calypso adoră pur și simplu cititul petrecându-și timpul până și în pauze citind într- un loc știut doar de ea. Fata este pasionată de cărți poate și datorită faptului că tatăl ei lucrează în acest domeniu, fiind corector de carte. Calypso nu are prieteni, deoarece tatăl său nu o încurajează când vine vorba de acest subiect, spunând că în viață contează doar forța interioară.
Lucrurile rămân așa până când în clasă sosește o elevă nouă, Mae, care, de asemenea, iubește să citescă. Între timp, cele două fete devin cele mai bune prietene. Mae și Calypso au foarte multe lucruri în comun și întâmpină multe bucurii și dezamăgiri. Calypso are parte de o provocare majoră, pentru că tatăl ei are câteva momente de cumpănă în viata sa, iar fetița îl ajută să treacă cu bine peste acestea.
Finalul este unul fericit, Mae și Calypso au o prietenie din ce în ce mai strânsă. Deși tatăl lui Calypso crede, mai degrabă, în forța interioară decât în prietenie, fetița ajunge la concluzia că prietenii sunt, de asemenea, foarte importanți.
Recomand această carte tuturor copiilor, deoarce Calypso ne arată ce înseamnă să fii un prieten adevărat. Fiecare lector se va regăsi în unul dintre aceste personaje extraordinare. De aici putem învăța din experiențele celorlalți. După ce începi să citești, ești captivat, nu te mai poți opri. Este o carte, de-a dreptul, fascinantă. Mireasma dulce-acrișoară a lămâilor te va însoți pe tot parcursul acestei cărții.
Carina C.20190730_162018.jpg, clasa a V-a, Liceul Teoretic Elf