Socoteala diavolului

Socoteala Diavolului”,  scrisa de Jane Yolen, este o carte care ma facut sa mă gandesc la cât de grea a fost viata evreilor dupa perioada interbelică.
În carte este vorba despre o fată pe nume Hannah, care era evreică. Ea și familia ei s-au dus pentru masa de Pasti, la bunici, iar bunicul ei, Will, a pus-o sa deschida usa, sa intampine profetul. Ea s-a ridicat, iar cand a deschis usa, s-a trezit in cu totul alt corp, spațiu si timp. Hannah a ajuns in anul 1942, anul in care nazistii au omorat aproximativ sase milioane de evrei. Aceasta a experimentat suferinta si chinurile prin care au trecut toti acei oameni, omorâti de catre naziști. A petrecut o perioada de timp in lagăr, muncind si traind in conditii insalubre. Apoi, s-a sacrificat pentru una dintre prietenele ei, Rivka.
Hannah este un personaj curajos, empatic și inteligent. Autoarea a facut o treabă foarte bună, in privința creării personajelor. Este foarte frumos sa-ti imaginezi cum arată personajele sisă  te poti identifaca în ele cu usurință.
Această carte a fost un mod mult mai bun de a invața despre suferințele evreilor decat daca mi s-ar fi predat o lectie la istorie, iar cartea este povestita pe intelesul tuturor.