Dragi elevi (membri și nemembri ai unor cercuri/cluburi/ateliere de lectură și scriere),
Dragi „consilieri de lectură” (profesori, învățători, bibliotecari, părinți),
Ne face plăcere să vă anunțăm și în același timp să vă invităm să participați la Lecturiada elevilor 2025. CINE EȘTI? DE UNDE VII? UNDE TE DUCI? SAU NEVOIA DE IDENTITATE, ajunsă la a 16-a ediție. Lecturiada este un proiect-concurs tematic de multiliterație, care se adresează elevilor din gimnaziu și liceu. Cele cinci secțiuni se desfășoară pe parcursul unui an calendaristic online și „față în față”, având o etapă locală și una națională. Probele din etapa locală au loc între lunile februarie-iunie 2025, iar etapa națională, „Școala lui Solomon Marcus”, la care participă elevii și profesorii coordonatori ale căror proiecte și portofolii înscrise în concurs sunt declarate admise, are loc la Cluj la începutul lunii septembrie.
Precizăm că lecturiadele sunt concursuri tematice deschise la care poate participa orice elev cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, precum și oricâte cercuri/ateliere/cluburi de lectură dintr-un judeţ, localitate sau chiar din aceeaşi şcoală din România și Republica Moldova. Mai mult, elevii/ cercurile/ cluburile/ atelierele de lectură și scriere pot participa la una, două sau chiar la toate secțiunile.
Deși numite concursuri, accentul nu se pune atât pe spiritul de competiţie, cât pe împărtăşirea unor experienţe de multiliterație cu rol formator şi pe crearea sentimentului de apartenenţă la aceeaşi comunitate de cititori.
Tema lecturiadei 2025 face parte din seria consacrată școlii, începută în 2021, cu „Școală și școli”. După o călătorie de trei ani în timp și spațiu în căutarea „celei mai bune dintre școlile posibile”, ucenicii se întorc în prezent propunându-și să folosească experiența adunată. O vor face experimentând „nevoile” (vezi Solomon Marcus, Cele zece nevoi de care educația ar trebui să țină seama) unei școli a prezentului, adecvate propriilor așteptări. Au început cu „nevoia de joc” care i-a condus spre „nevoia de împrospătare”, iar aceasta i-a trimis spre „nevoia de mirare și de întrebare.
Această ediție este consacrată „nevoii de identitate”, cea despre care Solomon Marcus afirmă că le împlică pe toate celelalte nouă, pentru că: „Aici se află o provocarea majoră, dramatică și o șansă de a da vieții noastre o motivație superioară.”.
Vă invităm să participați împreună cu noi la Lecturiada elevilor 2025, atât la 1. Concursul de proiecte CITEȘTE CU MINE! CE POȚI FACE CU O CARTE?, cu care lansăm lecturiada în Februarie – Luna cititorilor, cât și la secțiunile: 2. (Digi)venimente: MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE; ZILELE POEZIEI, ZIUA AUTORILOR DE CĂRȚI PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII; 3. (Digi)scriere: Caleidoscop: CINE EȘTI? ÎNCOTRO TE ÎNDREPȚI?; 4. (Digi)portofolii: CINE EȘTI? DE UNDE VII? și 5. „Cititor de șapte stele”, concurs de cronici/recenzii.
În regulamentul concursului veți găsi prezentarea în detaliu a fiecărei secțiuni, precum și condițiile de participare.
Organizatorii sunt: ANPRO − Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” și Liceul Teoretic ELF. Lor li s-au alăturat alte trei școli: Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj, Liceul Teoretic Petru Maior, Gherla, județul Cluj și Liceul Teoretic Gelu Voievod, Gilău, județul Cluj.
Iar parteneri ne vor fi revista „Consilierul de lectură”, Editura ART și Biblioteca Municipală Octavian Goga din Cluj.
Vă invităm să urmăriți regulat postările de pe site-ul lecturiadelor (www.lecturiadaelevilor.anpro.ro) precum și pe cele de pe grupul nostru de Facebook: https://www.facebook.com/groups/1990804990946055
Veți găsi nu numai informații, ci și idei, sugestii și modele oferite cu generozitate de cei mai experimentați dintre ucenici
Exprimându-ne speranța că veți răspunde cât mai mulți invitației noastre, asteptăm comentariile si întrebările dvs.
Organizatorii