Dragi elevi (membri și nemembri ai unor cercuri/cluburi/ateliere de lectură și scriere),
Dragi „consilieri de lectură” (profesori, învățători, bibliotecari, părinți),

Tema celei de a 15-a ediții a lecturiadei face parte din seria consacrată școlii, începută în 2021, cu „Școală și școli”. După ce au călătorit în timp și spațiu în căutarea „celei mai bune dintre școlile posibibile”, ucenicii se întorc în prezent propunându-și să folosească experiența adunată aplicînd în școlile prezentului și adecvând la  propriile așteptări cele 10 nevoi ale educației de care vorbea în 2015 matematicianul și pedagogul Solomon Marcus,. „Nevoia de joc” cu care și-au început călătoria i-a condus spre „nevoia de împrospătare”, iar aceasta i-a trimis la „nevoia de mirare și de întrebare”. Însă brusc au avut revelația că trebuie să o ia în pas mai domol și să schimbe perspectiva. Nevoile educației nu se pot experimenta pe rând, ci împreună cu nevoia de cultură și identitate, cu cea de greșeală și suspiciune, cu cea de omenie și cu nevoia de transcendență, iar anul 2024 va fi cel în care vor pune în practică această idee. Cum? Construind, piatră cu piatră, un MUZEU LA PURTĂTOR, loc de întâlnire a celor zece nevoi ale educației cu trecutul, prezentul și viitorul școlii.

Vă invităm să participați alături de noi la Lecturiada elevilor2024, când, atât prin 1. Concursul Citește cu mine! AUTORUL MEU DE SUFLET, cât și prin realizarea propunerilor pentru secțiunile: 2. (Digi)venimente: MĂRȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE; ZILELE POEZIEI, ZIUA AUTORILOR DE CĂRȚI PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII; 3. (Digi) scriere: ZIUA ÎN CARE M-AM NĂSCUT; 4. (Digi)portofolii: COLECȚII ȘI COLECȚIONARI și 5. „Cititor de șapte stele”, concurs de recenzii, vom pune câte o piatră la temelia muzeului visat.

Partenerii noștri sunt cei care au avut încredere în noi și ne-au susținut în călătoriile noastre încă de la început. Ei sunt Liceul Teoretic ELF și Biblioteca Municipală Octavian Goga din Cluj, Editura ART și programul „Cercuri de lectură” ANPRO. Lor li s-a alăturat recent: Asociația Da’ de ce, precum și alte trei școli: Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Cluj, Liceul Teoretic Petru Maior, Gherla, județul Cluj și Liceul Teoretic Gelu Voievod, Gilău, județul Cluj.

In Regulament (http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/regulament/) găsiți prezentarea fiecărei secțiuni, precum și condițiile de participare.

Vă invităm să urmăriți regulat postările de pe site-ul lecturiadelor (www.lecturiadaelevilor.anpro.ro) precum și pe cele de pe grupul nostru de Facebook : https://www.facebook.com/groups/1990804990946055

Veți găsi nu numai informații, ci și idei, sugestii și modele oferite cu generozitate de cei mai experimentați dintre ucenici

Exprimându-ne speranța că veți răspunde cât mai mulți invitației noastre, asteptăm comentariile si întrebările dvs. la Contact http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/contact/ pe site-ul concursului.

Organizatorii