9789734626335-1948076.jpg

„Însemnări din subterană” de F.M. Dostoievski reprezintă povestea unui om, aflat în lupta cu sine între cunoașterea proprie și a celorlalți.
Lectura este una plăcută și te ține aproape de personaj care trece prin multe stări, acesta fiind aflat într-o ceartă cu sine însuși dar și cu ceilalți și care nu reușește să își găsească locul lui. Din partea autorului aflăm că împlinirea dar și fericirea nu se află la capătul visului ci pe parcursul acestuia. Aici ne dăm seama că voința este cel mai important lucru din viață. Romanul are două părți și prima parte o constituie subterana ca fiind un loc de gândire, de a nu te da bătut și de a nu renunța la visurile tale, de a recunoaște dacă ești o persoană egoistă și de a-ți spune temerile. Practic un loc unde dai cărțile pe față. În a doua parte avem legătură autorului cu celelalte personaje și relația dintre ei. Personajul nostru dorește să se izoleze față de lume, fiindcă se crede poate prea timid sau egoist. Prima parte mi-a luat toată atenția, pentru că te afli intr-o luptă cu tine însuți și practic trebuie să spui tot ce te frământă, toate lucrurile bune sau mai puțin bune pe care le-ai făcut sau dacă ai un regret că nu ai facut nimic din ce îți doreai…Vreau să spun că este greu să faci așa ceva.
DBianca Andreeele părți experimentăm ce înseamnă un eșec, sau un mic drum parcurs până la realizarea unui vis și ce înseamnă el în sine. Pot spune că această carte îți aduce o dorință de a te izola de oameni doar ca să te cunoști mai bine pentru a supraviețui alături de ceilalți. După părerea mea, aceast roman este despre supraviețuire, despre faptul că ne aflăm într-o luptă cu noi înșine și consider că avem nevoie de momente de liniște, de singurătate ca să dovedim de ce suntem în stare și să reușim să alegem o cale bună în viață. Bianca   Damian, clasa a 10-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galați