Cartea ”Inimă de samurai”, scrisă de Margi Preus descrie viața inspirată din realitate a lui Manjiro, un băiat japonez.  Pe când avea paisprezece ani, Manjiro împreună cu alți patru pescari naufragiază pe o insulă părăsită. Sunt salvați de un grup de vânători de balene americani, care se oferă să-i ducă acasă. Deoarece Japonia nu-i mai primește înapoi pe cei odată plecați de pe teritoriul țării, ei sunt nevoiți să rămână pe navă, până când vor ajunge într-un port. Vor reuși să se întoarcă acasă ?

Forțat de împrejurări, Manjiro, se alătură vânătorilor de balene și devine primul japonez care a ajuns în America. Acesta este adoptat de căpitanul vasului, trăind printre străini, în Firhaven, Massachusetts. După câțiva ani, Manjiro ia parte la goana după aur din California, unde câștigă destul pentru a plăti călătoria spre Japonia. Cum va fi primit de comunitate după o viață în exil?

Mi-a plăcut această carte deoarece prezintă evenimente reale, inspirate din viața unei persoane care nu și-a uitat originile. De asemenea m-am bucurat să găsesc informații despre cultura japoneză, dar și detalii despre America secolului XIX.

Manjiro m-a fascinat prin lupta lui continuă pentru a-și demonstra devotamentul lui față de țara natală. Deși în America putea avea un trai mai bun, el a decis să se întoarcă în Japonia, chiar dacă asta însemna să moară.

Din povestea lui Manjiro am învățat să cred în visele mele, să nu-mi uit originile și să rămân fidelă principilor învățate. Recomand această carte oamenilor cărora le este dor de casă și celor care simt că nu se vor integra niciodată în comunitate.

(Andreea Teleșpan, clasa a VI a, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)