2512A9CB-A9FB-4CB1-A079-6069F5875E14.jpeg

“Întoarcerea Acasă” este a treia carte a seriei “Împărăția Norilor”, dar poate fi citită și ca prima, celelalte două volume încă nefiind publicate, fiind totodată și romanul de debut al autoarei. De asemenea, opera de față poate fi privită și ca un basm cu acțiune adusă în viitor, ca o mănușă întoarsă, cu intrigă spectaculoasă, răsturnări de situație excepționale, conținând o poveste de dragoste, de familie, dar și de trădare și răzbunare.

Această carte abundă de situații parcă desprinse din viața de zi cu zi, făcând-o, mai degrabă, o carte realistă și psihologică, decât una care se află la marginea Science-Fiction-ului cu Fantasy-ul.

Un citat care să sublinieze această idee este:„-Ce nu se poate? Ca tu să mori? Uite ce e, toți suntem efemeri aici, până și eu. Unii ne luăm rămas bun mai devreme, alții mai târziu, murmură Voltar.” Chiar și unele acțiuni sunt construite în așa fel încât îl fac pe cititor să se gândească la societatea actuală. De exemplu, a fost un moment în carte în care unul dintre personajele secundare, Optimo Armaghedon, l-a lăsat pe protagonist, pe Dyon Solaris, să moară, doar pentru a se salva. Chiar dacă mai târziu a regretat acest lucru, și-a dat seama abia în momentul în care nu mai putea face nimic.

Majoritatea personajelor, chiar dacă au puteri supranaturale și trăiesc pe o planetă îndepărtată dintr-un alt sistem solar – și implicit într-o lume cu alte legi și alte principia -, sunt construite în așa fel încât să se asemene cu niște oameni reali. Totuși, unele personaje sunt cam copilăroase. Poate că, într-adevăr, personajele și acțiunea operei epice reliefează în mod indirect sentimentele naratorului – poate chiar și felul de a fi al autoarei – ajungând la concluzia că ea este copilăroasă și visătoare.

Cartea a avut foarte multe întorsături de situație, mai ales la final, care a reușit să întristeze, într-un mod bun. Acest lucru face ca cititorul să aștepte următoarea carte a seriei.