Iarna lui Isidor
Veronica D. Niculescu
Acest roman este scris de Veronica D. Niculescu și ilustrat de Radu Răileanu și este considerat continuarea romanului ,, O vară cu Isidor ‘’. A apărut în anul 2020 la editura Polirom. Volumul cuprinde 216 pagini.
Cea mai cunoscută carte a Veronicăi D. Niculescu este ,, O vară cu Isidor ‘’ publicată în anul 2017. Autoarea a mai scris și ,, Orchestra portocalie ‘’, ,, Roșu, roșu catifea ‘’, Simfonia animalieră și multe altele. Ca traducătoare, a tradus multe cărți din limba engleză.
În acest roman personajul principal este Isidor, condorul ce a evadat de la Zoo Băneasa ( întocmai ca ursulețul Bianca )cu ajutorul unei fetițe de 13 ani, Serena. El a învățat să zboare, lucrul ce și-a propus Serena să îl ajute să facă atunci când au plecat împreună la Sinaia.
Isidor este singur în sălbăticie, iar iarna se apropie, așa că păsăroiul își face o listă de priorități pe care o îndeplinește cu ajutorul prietenului său, corbul. După ce își rezolvă problemele, el și prietenii săi, buha bufnița, corbul și familia corbului, soția și cei șaptezeci și patru de copii, merg împreună la București să elibereze păsările și câinii de prerie de la grădina zoologică în care Isidor petrecuse captiv atât amar de timp. Ei au fost ajutați și de un câine mare și blând. Oare au reușit ? Au fost prinși de oameni? O va revedea Isidor pe Serena?Cum supraviețuiește gerului iernii? Cât de drag îi e zâmbetul! Zâmbet de copil, într-un zbor de condor! Cum citește un condor și cât de reușite sunt versurile lui? Gândește Isidor în versuri sau sunt ghicitori? Ce-ncepe cu S și se-ncheie cu A ? O fi Serena ?
Mie mi-a plăcut acest roman deoarece, fiind o persoană empatică, am putut simți tristețea, dorul și sârguința condorului de a face binele, de a evita răul. Însă ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este faptul că în paginile frumos illustrate, narațiunea se derulează din perspectiva animalelor. Citindu-o vei afla cum este să stai toată ziua închis într-o cușcă, cum este să locuiești într-un copac, cât suferă un păsăroi de dorul unui copil după ce au călătorit împreună și s-au atașat unul de altul.
Cred că această carte poate ajuta oamenii să înțeleagă perfect că și animalele au suflet, se întristează, pot suferi, chiar plânge și pot fi sensibile.
Ți-o recomand, cititorule, din suflet. Nădăjduiesc că va ajunge în mâinile dumitale și nădăjduiesc să îți fie de mult folos la examen! Este o carte despre independență, prietenie și libertate.
Citește-o ca pe un dar ( pentru suflet),
Nu te gândi la buzunar!
(Morodan Alexandra, clasa a-VII-a, Liceul Tehnologic Electrotimiș)
Comentarii recente