Acțiunea se petrece în Germania nazistă, în anul 1939, iar personajul principal este Liesel Meminger, o fetiță care la începutul romanului avea 9 ani. Tatăl ei este arestat de autorități, iar mama se temea că ea și cei doi copii vor avea aceeași soartă, de aceea hotărăște să îi dea în grija unei familii ce stătea între o localitate de lângă Munchen.

Aventura lui Liesel începe în momentul în care fratele ei a murit și ea a participat la dureroasa înmormântarea a acestuia, unde a  observat cartea,, Manualul groparului”, fiind prima carte pe care a furat-o. Pe măsură ce Hans Hubermann, tatăl adoptiv, o învață pe ascuns să scrie și să citească, fata devine din ce în ce mai atașată de cărți și de cuvinte, fiind singurele pe care se poate baza și cele care reușesc să o salveze din ghearele disperării.

Am rămas captivată pe tot parcursul lecturii pentru că, intrând în universul cărții, am trăit cu emoție toate evenimentele. Nu voi uita niciodată această carte și va avea mereu un loc special în inima mea.