Harry Potter 1.jpg

Harry Potter si Piatra Filozofala – Recenzie

 

Titlu: „Harry Potter si Piatra Filozofala”

Autor: J. K. Rowling

Anul publicaţiei: 2015

Număr pagini: 348

Preţ: 32.00 lei

Magia este un concept pe care puțin îl înțeleg cu adevărat. Pentru unii magia este cand un magician face un truc la o zi de nastere. Pentru Harry Potter nu era așa, el era un vrăjitor care folosește aceasta “forta” în scopuri la care nici nu ni le-am fi putut imagina. J.K. Rowling a avut imaginatia de a scrie nu numai o carte despre universul Harry Potter, ba chiar 7!

J. K. Rowling este o autoare celebra care invata din greseli si fiecrae cartea pe care o publica este mai buna decat cea precedenta. I-a venit ideea de a scrie Harry Potter cand se afla în trenul intarziat care o ducea la London King’s Cross in 1990. Pe parcursul următorilor 5 ani ea a scris prima cartea Harry Potter pe bucatele de hârtie care mai apoi ajungeau pe ,,muntele “ ei cu notițe. A ajuns la Edinburgh in 1993 cu primele 3 capitole într-o valiză care urma sa fie trimisa la mai multe edituri. După ceva timp a primit o scrisoare de la o singura editură care o ruga sa le trimita și restul cărții. ,, Cea mai buna scrisoarea pe care am primit-o în toata viața mea” a declarat scriitoarea.

Harry Potter este primul roman din seria Harry Potter și romanul de debut al lui Rowling, roman care îl prezintă pe Harry Potter, un tânăr vrăjitor ce își descoperă potențialul magic când primește o scrisoare de acceptare la Școala de vrăjitorie Hogwarts. Harry își face aici prieteni buni, dar și câțiva dușmani în timpul primului său an la școală și, cu ajutorul prietenilor săi, Harry se confruntă cu o tentativă de revenire a vrăjitorului întunecat Lord Voldemort, care ucisese părinții lui Harry, dar nu a reușit să-l omoare și pe el.La sfârșit, binele învinge răul pe mai multe niveluri. Harry – cu ajutorul prietenilor săi – îl împiedică pe Voldemort să ia piatra. Astfel ei îl opresc pe Domnul Întunericului să obțină viața veșnică.

Mi-as fi dorit sa pot spune ca aceasta carte mi-a ghidat în copilăria mea,dar nu a fost așa. Sunt 100% sigur ca orice copil care citește Harry Potter se va atașa de TOATE personajele fictionale si-si vor dori sa intre in acest univers.

Mie, unul mi-ar fi plăcut ca Voldemort să câștige, dar pana la final sa fie invis, sa ne facem o idee ca Voldemort nu e tipul de răufăcători care sta după orice și este dispus sa sacrifici tot pentru a obține ce si-a dorit. Pană la urma cartea aceasta este pentru copii și binele trebuie sa castige. Nu am vazut inca nici macar o carte in care raul castiga, sper ca voi intalni una. Autoare este foarte atentă la detalii, de exemplu după ce elevii din anul I-au fost repartizati, Dumbledore bate din palme și mancarea apare pe cele 4 mese, dar peste 2-3 cărți aflăm că vrăjitorii nu pot crea lucruri din aer pur, fapt ce înseamnă ca în prima cartea elfii de casa au făcut mancarea și Dumbledore doar a teleportat mancarea.

Mi-a plăcut foarte mult și relația lui Harry si Draco, rivalul sau, acesta a rămas rival pana la finalul cărții. Fără sfarsit frumos pentru el.

Toate vrăjile din roman sunt cuvinte în latină, de exemplu Expelliarmus vine de la expellere ( a alunga) si arma ( arma) care s-ar traduce a alunga arma.

Iubesc universul Harry Potter și sfatul meu este ca nu este prea tarziu pentru a citi seria Harry Potter. Întotdeauna exista timp, doar cream scuze. Autoarea știe sa își exprime cuvintele frumos în cărți să știe sa facă un copil sa se simtă ca un vrăjitor adevărată.

Recomand cartea aceasta și toate cărțile Harry Potter oricui, indiferent de varsta.

Pe data viitoare, cititorule!