Gyo (2-in-1 Deluxe Edition) (Junji Ito): Ito, Junji: 9781421579153: Amazon.com: Books

Gyo, de Junji Ito

Lovin Ioana-Alecsandra

Clasa a XI-a H

Colegiul Național “Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură “LecturAșii”

“Gyo” este o manga horror seinen scrisă și ilustrată de Junji Ito, apărută ca serial în revista săptămânală de manga Big Comic Spirits între 2001 și 2002. Shogakukan a adunat capitolele în două volume legate între februarie și mai 2002. Viz Media a publicat o traducere în limba engleză a celor două volume în America de Nord între septembrie 2003 și martie 2004 și a relansat-o între octombrie 2007 și ianuarie 2008. O adaptare anime realizată de Ufotable a fost lansată pe 15 februarie 2012.

„Gyo” îi cufundă pe cititori într-o lume de coșmar a ororii biologice. Povestea începe cu descoperirea unor pești ciudați, urât mirositori, cu picioare mecanice, care ies din mare. Pe măsură ce aceste creaturi bizare, cunoscute sub numele de „gyo”, încep să invadeze pământul, apare haosul, iar omenirea se confruntă cu o amenințare de neimaginat.

Protagonistul, Tadashi, împreună cu prietena sa Kaori și tovarășii lor, se trezesc prinși în mijlocul acestui coșmar apocaliptic. În timp ce se luptă să supraviețuiască, ei întâlnesc o gamă largă de creaturi grotești și terifiante, fiecare cu propria adaptare grotescă și un mod unic de a răspândi infecția. Mirosul de moarte și descompunere pătrunde în aer, creând o atmosferă de groază constantă.

Pe măsură ce povestea avansează, Tadashi și grupul său descoperă adevărul înfiorător din spatele gyo: o forță sinistră care conduce creaturile și care amenință să ducă la căderea umanității. Narațiunea ia întorsături neașteptate, îmbinând groaza corporală, teroarea psihologică și momente de violență viscerală, creând o experiență de lectură captivantă și tulburătoare.

Ilustrația caracteristică a lui Junji Ito surprinde minunat natura grotescă a gyo și transformările lor oribile. Ilustrațiile detaliate evocă un sentiment de repulsie și neliniște, sporind impactul elementelor de coșmar ale poveștii. Imaginile, împreună cu povestirea magistrală a lui Ito, îi țin pe cititori pe marginea scaunului, întorcând cu nerăbdare paginile pentru a descoperi soarta personajelor.

„Gyo” explorează teme legate de fragilitatea vieții, de puterea distructivă a progresului științific necontrolat și de teama de necunoscut. Îi confruntă pe cititori cu posibilitatea terifiantă a unei forțe incontrolabile care remodelează lumea așa cum o cunoaștem, lăsându-i să se întrebe despre propria vulnerabilitate și despre limitele rezistenței umane.

Dacă sunteți un fan al manga horror și vă plac poveștile care aprofundează macabrul și grotescul, „Gyo” este o lectură absolut obligatorie. Cu amestecul său unic de body horror și suspans psihologic, Junji Ito oferă o experiență înfiorătoare și de neuitat, care vă va lăsa atât fascinați, cât și tulburați.