Minti geniale
de Gordon Korman
Toti avem propria conceptie a unui oras perfect, insa nu toti avem sansa de a trai in acel oras. Ei bine, Eli Frieden alaturi de toata comunitatea orasului Serenity situat in sud-vestul Americii au avut oportunitatea de a locui intr-un asa zis “oras perfect” sau, cel putin, asa au crezut ei.
Eli este simbolul copilului inteligent, ambitios, bun la suflet si, cel mai important, recunoscator pentru tot ce i-a fost oferit. Daca vi se pare ca Eli este un copil deosebit in comunitatea orasului Serenity va inselati amarnic. Descrierea pe care v-am dat-o mai sus i se potriveste fiecarui dintre cei 30 de copii ce locuiesc in acel oras. Avand o populatie foarte restransa, Serenity are posibilitatea de a mentine ordine printre toti locuitorii sai astfel standardul de viata a fost intotdeauna foarte ridicat. Per total, totul decurgea aproape perfect in Serenity pana in momentul in care Eli alaturi de prietenul lui Randy au parasit pentru prima oara orasul lor natal. Imediat ce strazile cu locuinte impecabile, insiruite perfect ale comunitatii din Serenity au disparut din orizont lui, Eli a fost cuprins de un sentiment de rau asa cum nu mai simtise pana in acel moment. Fara ca nicunul dintre ei sa contacteze serviciile publice de siguranta, acestia si-au facut aparitia lundu-l pe Eli cu un elicopter si ducandu-l la spital unde avea sa petreca peste o saptamana imobilizat la pat.
Intre timp, Randy isi anunta toti prietenii ca este nevoit sa paraseasca orasul pentru a avea grija de bunica lui care locuia intr-un sat din Arizona. Toti sunt extrem de tristi pentru plecarea lui Randy, mai ales Eli, cel mai bun prieten al lui. Nu a trecut mult timp de la plecarea lui Randy si Eli deja devine foarte suspicios in legatura cu toate evenimentele ce se petrecusera in ultima perioada si incerca sa caute un mesaj de la prietenul sau a carui existenta era ipotetica. In cele din urma, acesta alaturi de prietena lui, Amber Laska, gasesc un bilet ascuns in casa din copc a lui Randy. In mesaj acesta ii avertiza pe 11 copii din Serenity pe care ii numea “speciali” in legatura cu faptul ca in orasul lor se petreceau niste evenimente foarte bizare.
Dupa citirea mesajului patru copii printre care Eli, Amber, Malik si Hector au intrat cu ajutorul unui plan foarte compicat in fabrica de mase plastice din Serenity unde au descoperit 11 doare ce contineau imagini si date ale copiilor “speciali” mentionati de Randy in biletul sau. Acestia au descoperit ca toti adultii din oras inclusiv parintii lor au facut teste pe ei inca din copilaria lor si ca in momentul in care vor creste vor mai fi supusi la o serie de teste care i-ar putea omori. Asa ca au decis sa plece din oras pentru a locui cu Randy, care, de fapt, a fost trimis la un internat de catre parintii lui.
Au strabatut un drum lung si plin de obstacole, dar in cele din urmă,l copiii au ajuns la Randy.
Am apreciat foarte mult faptul ca autorul a prezentat individual perspectiva fiecarui copil asupra aventurilor prin care au trecut impreuna de-a lungul cartii. In plus, cartea a oferit intr-un mod foarte ingenios viziunea copiilor asupra unor chestiuni foarte mature.
Recomand cartea tuturor entuziastilor de aventura si tuturor celor care vor sa traiasca intr-un asa zis “oras perfect”.

Victor C., clasa a VII-a, Liceul Teoretic Elf 20190730_215302.jpg