De-a lungul timpului oamenii și-au imaginat diferite scenarii pentru viitor, pentru vremea când vom fi nevoiți să abandonăm Pământul. Uneori, cei destul de curajoși au și împărtășit ideile celorlalți . Un astfel de om este și Pierce Brown, autorul seriei ”Furia roșie”, pe care am citit-o de curând. Pierce Brown, scriitor și scenarist american de science-fiction,  s-a născut în 1988 în Colorado. ”Furia roșie” a apărut în 2014, pe când autorul avea 26 ani.

Acțiunea seriei se petrece cu 700 de ani în viitor, după ce omenirea a reușit să colonizeze celelalte planete din Sistemul Solar. Odată cu ”mutarea” oamenilor, mai întâi pe Lună, au apărut noi clase, împărțite pe culori. Fiecare culoare are o înfățișare distinctă și un set de reguli bine definit. Toate culorile trebuie să asculte ordinele și cerințele clasei superioare, cea Aurie.  Pe Marte, în minele de helium-3, trăiesc Roșii, alungați și mințiți sute de ani, lucrând pentru un viitor care deja se petrece. Protagonistul,  Darrow, un Roșu, Sondor al Iadului a trăit toată viața în minele de pe Marte. În urma morții soției sale, Eo, el descoperă adevărul din spatele minciunilor Auriilor.

M-a impresionat iubirea lui Darrow pentru Eo. El a acceptat să devină un Auriu și să se infiltreze printre cei mai influenți, cu riscul de a muri, doar pentru a îndeplini visul soției sale: acela de a înfrânge Societatea. De asemenea am observat cu interes maturizarea lui Darrow de-a lungul seriei. La început era un adolescent furios și naiv, care a devenit un tânăr controlat, care vede și înțelege spre a specula greșelile suveranilor.

Seria ”Furia roșie” prezintă o realitate alternativă la sistemul valorilor actuale. Diferită, provocatoare, încărcată de magia tehnologiei, viitorul prezentat sună  ca o apocalipsă a valorilor umane.

Andreea Teleșpan, CNGL Sibiu

În viitor popula&355;ia lumii e împ&259;r&355;it&259; în clase având func&355;ii strict &537;i clar definite iar fiec&259;rei clase îi corespunde câte o culoare Darrow e un Ro&351;u &351;i un Sondor al Iadului care lucreaz&259; în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafa&355;a planetei locuibil&259; La fel ca to&355;i cei din neamul lui trude&351;te din greu pentru a oferi un viitor mai bun genera&355;iilor