Am preluat de pe grupul Lecturiada 2019,  postarea lui Cosmin, ucenic la Școala solomonarilor lui Solomon Marcus ca să o salvez un pic mai mult de efemeritate.

„La aproximativ două luni de la întâlnirea la Cluj a ucenicilor solomonari, constat că YouTube-ul, poate cea mai utilizată formă de divertisment online în prezent şi unul dintre laitmotivele acestei ediții de Lecturiadă, a devenit şi subiectul principal al unui roman pentru adolescenți -Jugendbuch, scris de autorul german Florian Buschendorff. „Ich werde YouTube-Star” – „Eu devin un star pe YouTube” este despre povestea a doi băieți, Felix şi Leon, care, pasionați de această industrie, îşi creează propriul canal şi postează video-uri, in cautarea popularității mult dorite. Cei doi băieți aveau la aceeaşi şcoală cu ei o colegă pe nume Anita, care era deja o YouTube-ăriță de succes prin videoclipurile ei, câștigând inclusiv bani din această activitate. Romanul doreşte să scoată în evidență faima şi prețul pe care sunt dispuşi aceşti tineri (Leon şi Felix) să îl plătească pentru a o obține.

Cartea reuşeşte să delimiteze clar faima pe care o poate oferi YouTube-ul, una de moment, care piere asemeni unei adieri de vânt („În prezent devii celebru atât de repede, încât, de obicei, nu observă mai nimeni.” Mauro Parrini) şi care nu generează un progres în ceea ce faci de cele mai multe ori (într-un interviu acordat unei publicații germane, autorul vorbeşte despre două constatări ale sale, pe care le-a avut în vedere în scrierea cărții, iar una dintre acestea se referă la nivelul, calitatea videoclipurilor care nu creşte în raport cu popularitatea – deci, mărirea numărului de fani-, ci, adesea, dimpotrivă), de sensul veritabil al acestui cuvânt, care se referă la întipărirea definitivă în memoria colectivă a personajului respectiv pentru faptele săvârșite de acesta.”

Tugui.jpg