”RĂZBOIUL CARE MI-A SALVAT VIAȚA”, Kimberly Brubaker Bradley

1161284.jpgCartea ,,Războiul care mi-a salvat viaţa’’, tradusă de Iulia Arsintescu, face parte din colecţia Violet History a editurii Arthur, apărută in anul 2016.

Iniţial nu mă simţeam atras atât de această categorie de carţi,   cât şi de cartea menţionată anterior, ce a fost premiată cu ,,Newbery Honor’’, însă drama, ficţiunea istorică, îmbrăcate   într-o  haină a tristeţii, m-au captivat încă de la primele rânduri.

Titlul este foarte expresiv, creându-ne, nouă, lectorilor un orizont de aşteptare, reprezentând un element  de compoziţie care se raportează la conţinutul textului. ,,Războiul care mi-a salvat viaţa’’ este de fapt un titlu ce are o conotaţie proprie, în ciuda ideii care ne încearcă: Cum poate un război să salveze o viaţă?

Nu pot spune ca e doar un lucru care mi-a plăcut în acest roman, deoarece povestea sa e de o unicitate nemaiîntâlnită până acum, de mine.

Ada, o fetiţă de doar zece ani ,era umilită de mama sa din cauza defectului său fizic. Problema sa putea fi rezolvată, dacă mamei i-ar fi păsat de propria fiică, în loc să fie interesată de ce spun cei din jur. Fata avea o boală, însă sufletul său era pur, plin de speranţă, spre deosebire de mama ei haină.

,,O carte a speranţei, disperării, a oamenilor ce distrug vieţi fără băgare de seamă’’. Până să înceapă al doilea război mondial, Ada nu mai ieşise din apartament, dar a învăţat singură să meargă in ambele picioare, fapt ce o ajuta atunci când toţi copiii Londrei sunt trimişi la ţară pentru a nu avea de suferit. Evacuarea acestora reprezintă şansa ei de a avea o viaţă nouă, o doză de libertate (cum îmi place sa spun), momentul unei schimbări majore.

Ada si fratele ei, Jamie sosesc la doamna Smith ce ajunge să aibă grijă de cei doi, ca de proprii copii. Fata face cunoştinţă nu doar cu libertatea de care avea nevoie , ci şi reuşeşte să îşi descopere şi cultive pasiunea pentru pentru călarit. Datorită lui Susan Smith, Ada învaţă să aibă încredere in oameni.

Protagonista ajunge să creadă in ea însăşi şi să realizeze că piciorul său olog e de fapt o piedică mentală, simţindu-se ca un ,,copil normal’’.

Romanul ,,Războiul care mi-a salvat viaţa’’ de K.B.Bradley este sensibil, provocând emoţii greu de stăpânit când Ada se consideră ,,un nimic’’, de aceea pot spune că acest lucru e cel ce m-a uimit… cum poate un copil să se considere in acest fel?…

Punctul pe ,,i’’ este pus de propria ei mamă incapabilă de dragoste pentru a sa fiică. Cartea aceasta reprezintă un îndemn la toleranţă pentru toţi cei ce sunt consideraţi diferiţi, marginalizaţi, doar pentru că au un anume defect fizic sau un alt punct de vedere , mesajul transmis fiind: ,,În viaţă contează pe cine ai, nu ce ai.’’, fapt pe care l-am experimentat (din nefericire) pe propria piele.

Elev: Bondoc Flavius Cristian

Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Brăila