Tema cărții;   O fetiță, Sakiz Sardunya,  care era nemulțumită de semnificația numelui său, „mușcată curgătoare”, fiind mereu ironizată de catre cei din jur, dar extrem de curioasă si creativă, face cunoștință cu două personaje fantastice cu care  participă la aventuri nebănuite pe un Tărâm Fermecat, care o ajută să se maturizeze.

Un cuvânt, o idee, un citat, o întorsătură de frază memorabile:   „Cel mai important e ca fiecare om să facă tot ce-i  stă în putință ca lucrurile să iasă bine. Și, în plus, nu trebuie să câștigi mereu. Omul are nevoie de învățat și atunci când pierde. Și dacă a învață este un câștig înseamnă ca omul câștigă și atunci când pierde.

Cartea a fost excelentă. Am îndrăgit personajul cărții din primele pagini: aveam aceleași preferințe: știinta și în mod deosebit animalele, aceleași gânduri, dorința de a crea tot felul de teorii pentru a explica lucruri fantastice,  aceleași mâncăruri și culori preferate și  același sport preferat, aceleasi frici și sentimente față de ironii de insucces, etc. Este fascinată de Japonia, ca și mine. Am urmărit acțiunea cu gândul că este posibil ca oricine să participle la astfel de aventuri deosebite.

  O fetiță, Sakiz Sardunya,  care credea că are cel mai ciudat nume din lume, „ Mușcată curgătoare”, era tare tristă, dorind chiar să și-l schimbe  pentru a înceta glumele colegilor, care îi creaseră, în mod ironic, și o poezie. Era o mare iubitoare de animale, îi plăceau sportul, plimbările, cărțile, în special cele despre natură, Pamânt, stele, spațiul cosmic. A impresionat-o când a citit despre o teorie, conform căreia fiecare om de pe planetă/Pamânt ar avea un seamăn pe o altă planetă care ar face aceeași activitate, în același moment.

Mama fetiței este severă, nu admite comentarii inutile sau abateri de la regulile casei, cotidiene, folosind replica    punct! Fetița adora să citească, punandu-și mereu întrebarea  DE CE? Este foarte atentă la lecțile de știință, fiind nerăbdătoare să studieze atlasul, pentru a efectua călătorii imaginare, fascinând-o  Orientul Indepărtat, adică Japonia.

Sakiz Sardunya este o fetiță foarte meticuloasă cu lecturile, gândurile, sentimentele ei, pe care și le notează într-un jurnal, pe care l-a numit Copacul Bătrân, (pentru că  hârtia sa era dintr-un copac).

Într-o zi, este obligată să plece pentru o saptamână la bunici, pentru că tatăl avea o problemă de sanatate și trebuia să plece la spital, împreună cu mama sa. În bagaje și-a luat multe, multe cărți dragi ei, jurnalul  personal, precum și un glob fermecat, pe care l-a găsit prăfuit,  pe un raft în biblioteca școlii, glob care în prezența cărților devenea activ, începând să lumineze. Ea îl luase acasă, dar nu găsise încă  momentul potrivit pentru a spune părinților. Verificase și  acasă că acest glob avea proprietăți magice în preajma cărților. De aceea îl luase în această călatorie neprevazută, având emoții să nu i-l descopere mama, doamna Hayal.

Ajunsă la bunici, constată ca îi fusese pregatiă chiar camera mamei sale, cu postere vechi și ceasul cu cuc în care  și-a ascuns globul magic.Dupa masa și discuții cu rudele și vecinii invitați de bunica, a urcat în camera pregatită, gasind-o încremenită , dar trezindu-se totul la o singură atingere, ca într-o  poveste. A scos globul magic și a observat că acesta își pierduse superputerile pentru că, își explicase fata, în cameră erau doar lucruri vechi, nu erau cărți care să dea energia necesară globului .

Gândindu-se la acest aspect straniu, uitandu-se pe fereastră, printre crengile unui copac , fetița văzu doi ochi  mari și roz ca ai unui iepuraș. Sakiz a făcut cunoștință cu Fata-Pictura și doi prieteni, Zeliș și Asutay, personaje fantastice, locuitori ai celui de-al optulea continent, care apreciază frumusețea numelui fetiței,  și face trecerea din tărâmul real la cel fantastic, care înseamnă creativitate și imaginație. În tărâmul fantastic, atunci când un copil citește o carte și-i place mult sau când cineva citește o poveste și apare o idee nouă,  pe al optulea continent înflorește o floare, ciripște o pasăre .

Prietenii fantastici, Zeliș și Asutay, arată că acum copiii nu  mai citesc, nu mai au imaginație, se joacă mult la calculator!  Globul magic functionează ca o busolă care se conectează cu brățara magică a celor două personaje fantastice. Înainte de a pleca în călătorie de poveste, Sakiz Sardunya duce globul într-o librărie din cartierul bunicilor, pentru ca acesta să se poata încărca cu energie suficientă pentru a reuși să funcționeze astfel ca o harta pentru ca cei doi să se întoarca în Alfabestan, pentru a salva al optulea continent. Globul transmite informații, până când  la un moment dat semnalul devine extrem de slab și nu mai poate fi recepționat. Cei trei pornesc într-o lume de basm, întâi prin Pădurea Alternativelor. Au întâlnit stoluri de păsări, dar și un trandafir roșu, cu petalele însemnate cu litere ce au creat o vrăjitoare care le-a arătat patru drumuri, doar unul fiind cel corect, foarte scurt. Aveau de ales între Drumul Aerului, al Pământului, al Focului  și al Apei.

Sakiz Sardunya înțelege că întotdeauna trebuie să aibă încredere în forțele proprii, dacă își dorește ca cei din jur să nu observe punctele ei vulnerabile. Aflându-se pe drumul Pamântului, trebuind să raspundă la niște întrebări-ghicitori ale unei zâne, pentru a trece un pod. Fetița realizează că zâna alege întrebări mai grele sau mai ușoare, în funcție de temerile lor. A înțeles cum se poate să-și învingă fiecare dintre aceste temeri, găsind remediul potrivit! Pe drumul Apei  Sakiz Sardunya și-a notat un adevăr : dacă nu știi ce spune cineva, nu înseamnă ca acel cineva nu vorbește, ci că nu îl  auzi! , Răspunzând somonului, dând dovadă de cunoștințe de fizică, acesta i-a îndemnat să nu se sperie de greu și să nu renunțe.Pe drumul Focului , răspunsul fetiței dat dragonului privind pirosfera-învelișul de sub scoarța terestră, al lui Zeliș despre Muntele Curcubeu, l-au mulțumit pe dragon, dar călătorii s-au întors în Pădurea Alternativelor , pentru a lua pe drumul aerului. Drumul Aerului părea liniștit. S-au întâlnit cu o pasăre numita UMAY. Au ajuns repede în ALFABESTAN, întâlnind mulți, mulți copii, care au început să scrie povești, poezii, benzi desenate, generând idei noi și totul revenind la viață.

S-a grăbit să se întoarcă la bunici, în lumea reală. Și-a întâlnit cunoștințele, s-a interesat de globul magic și a aflat că se afla pe mâini bune, care puteau descoperi țara legendelor. Dar bătrânul librar i-a făcut cadou un glob identic, doar mai vechi. Asa s-a încheiat această zi deosebit de frumoasă!

După o saptamână, în timp ce desena al optulea continent, au venit părinții fetiței, care trecuseră cu bine peste evenimentele neplăcute.La școală toți colegii, cu problemele lor multe, mai ușoare sau mai complicate, au întâmpinat-o cu mare bucurie și empatie.În acea săptămână, fetița  a început o campanie pentru  ocrotirea mediului!Am făcut conexiuni cu cărți SF, cărți de aventuri cum ar fiSpațiu de predare pentru rezumatul de martie-aprilie (30 mar. 2021 21_06_13).jpeg Harry Potter, basme românești, creații populare în care imaginația și supranaturalul se întâlnesc aproape mereu.

De ce aș recomanda și altora să o citească și, mai ales, cui aș recomanda-o? Aș recomanda această carte oricărui copil, pentru a înțelege importanța cărților și a cititului, pentru a gândi liber, pentru a-și dezvolta imaginația și creativitatea.Le-aș spune, ceea ce voi face și eu, să recitească și cărțile care le-au plăcut pentru că le vom înțelege altfel, după sfatul bibliotecarei.