download.jpeg

Ferma animalelor: o poveste / George Orwell; trad. din lb. engleză de Ona Frantz.-Ed. a 2-a. – Iași: Polirom, 2018


Astăzi am decis să vorbesc despre o altă carte clasică: Ferma animalelor” de George Orwell.

Orwell este cunoscut pentru operele sale în care critică regimul comunist și Ferma animalelor” face parte din această categorie. 


Animalele de la fermă s-au săturat de stăpânii care nu le tratează așa cum trebuie. Decid să se întoarcă împotriva oamenilor, să îi alunge și să preia controlul fermei. Lucrurile merg bine la început. Regulile sunt simple: “Toate animalele sunt egale”. Curând, însă, porcii preiau controlul și unele animale devin mai egale decât altele”. 


Carte aceasta mi-a plăcut foarte mult. Am înțeles cu adevărat mesajul operei abia după ce am învățat la școală despre comunism și am putut face legătura dintre personaje și persoane din viața reală. Făcând aceste legături, realizezi că uneori realitatea se oglindește în ficțiune și viceversa. Porcul Napoleon este Stalin. Restul animalelor sunt poporul.


Toate animalele sunt egale. Niciun animal nu bea alcool. Niciun animal nu poartă haine. Niciun animal nu își ucide semenii. Dar, porcii nu mai sunt demult doar animale, ei sunt liderii, așa că regulile sunt valabile pentru toate animalele, dar nu și pentru porci.


Cred că scena mea preferată din carte este scena finală. Porcii organizează o petrecere pentru oameni, deși luptaseră împotriva lor. Animalele din fermă se uită pe geam și realizează că nu pot face diferența dintre porc și om și că au devenit una și aceeași ființă. Scena aceasta însumează întreg mesajul operei, așa că nu este de mirare că mi-a rămas înfiptă în memorie.


Ferma animalelor” de George Orwell este o carte care ar trebui introdusă în programa școlară. Pe lângă faptul că este un bun auxiliar pentru orele de istorie, mesajul este unul foarte important. Dacă nu învățăm din greșelile istoriei, le repetăm.


Apăsați aici pentru a vedea un videoclip în care prezint cartea.

Recenzie de Oproiu Emilia Teodora, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Drăguțești