Ferbonia - Ioana NicolaieCuvinte-cheie: năzăreală, Ferbonia, Campionatul de Năzăreli

Bun. Deja cred că am niște argumente ca să vă fac să ridicați măcar din sprâncene, dacă nu să citiți cartea. Ioana Nicolae scrie amuzant. Iată și o mostră: „Totuși, de unde își primea energia? Te pomenești că era fluxul de gaze din coloană!”

Mi-a plăcut mult cartea pentru că a fost simpatică și haioasă. Ce-i drept, limbajul a fost cam complex, dar după câteva capitole am început să înțeleg mai bine.

Ferbonia e o lume minunată, în care oricine ar vrea să trăiască. Ferbonienii sunt prietenoși, se ajută unii pe alții la nevoie, astfel încât alcătuiesc o societate extraordinară și pacifistă.

Acest loc este împărțit pe sectoare, cam ca în București. Locuitorii se pregătesc de mici pentru profesiile pe care le vor avea în viitor: dacă, de exemplu, se vor ocupa de întreținerea Ferboniei cu numeroasele ei țevi, sau vor fi profesori sau îi vor amuza pe ceilalți cu năzărelile lor, trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă.

Și pentru cei care nu știu, o năzăreală este o poveste cu tâlc, inventată, pe care cel ce o năzărește o poate împărtăși și altora, astfel permițându-le accesul la acel univers fantastic, unde vor fi doar niște spectatori.

Personajul principal este Fil, un instalator al sectorului 5 pe care îl are în grijă. Și-ar dori să năzărească asemenea celorlalți, însă Profesorul Vises îl consideră cel mai lipsit de talent ferbonian,  fapt ce-l cam jignește, ba chiar întristează.

El are un prieten de nădejde,animalul său de companie, Piper, pe care l-a descoperit când el și prietena sa Luvia au reparat o defecțiune la niște țevi, cu ceva timp în urmă.

În apropierea Campionatului de Năzăreli, o competiție cu numeroase talente, se anunță o veste devastatoare. Pirpiriul Crax a fost așa-zis ,,răpit” de o țeavă monstruoasă. Luvia este, la rândul ei, rănită de acea țeavă și ajunge în comă la spital.

La aflarea acestei vești teribile, Fil dorește să descopere cine este capul răutăților. Acesta trece prin multe aventuri. Înfruntă primejdii și face orice e posibil pentru a-i salva viața Luviei și, cel mai important, întreaga iubită Ferbonie.