Cartea Monicăi Hesse ne transpune într-o poveste din Olanda anilor ’40. Protagonista nu este ,,fata cu palton albastru”, ci Hanneke Baker, o fată în vârstă de 18 ani care, nevoită să aibă o slujbă, este angajată ca secretară la o firmă de pompe funebre. Această slujbă, însă, îi oferă lui Hanneke ocazia de a face contrabandă cu produse pe piața neagră. Astfel, tânăra poate aduce acasă alimente imposibil de procurat legat în vremea aceea.
Într-o zi, lui Hanneke îi este cerut de către doamna Janssen să găsească o adolescentă evreică, pe nume Mirjam, despre care știe doar că poartă un palton albastru. Cu sufletul încă îndurerat după decesul iubitului său, Bas, și cu o mare dorință de a putea salva pe cineva, Hanneke acceptă misiunea:
,,Dacă trebuie să fiu cinstită față de mine însămi, am devenit obsedată s-o găsesc pe Mirjam. Fiindcă mi se pare un schimb corect și onest: să salvezi o viață după ce ai distrus una.”
Ce credeți că se va întâmpla pe parcursul misiunii lui Hanneke? Oare o va găsi pe fata cu palton albastru?
În opinia mea, scrierea Monicăi Hesse este adecvată atât copiilor cu vârsta de peste 12 ani cât și adulților. Este o carte sensibilă, asemenea altor cărții pe tema Holocaustului: ,,Numără stelele” de Lois Lowry, ,,Hoțul de cărți” de Markus Zusak, ,,Jurnalul Annei Frank” etc. ; romane impresionante datorită istoriei tragice de la baza poveștiilor. ,,Fata cu palton albastru” m-a surprins prin dorința aprinsă de a oferi ajutor unei necunoscute din sufletul lui Hanneke și îi admir curajul.
Comentarii recente