FANTOMA ANIEI, CARTE.png

Fantoma Aniei,  de Vera Brosgol

Ania este o tânără fată care a emigrat din Rusia în Statele Unite ale Americii, alături de mama și de fratele ei Sasha.

Ania se integrează greu în noua ei școală, iar în aceeași situație se află și Dima, un coleg de-al Aniei, care la rândul lui a emigrat din Rusia.

Într-o zi pe când era la școală, Ania alege să chiulească de la ore și să se retragă într-o pădurice, dar cade într-un puț abandonat. Adolescenta strigă după ajutor, dar nimeni nu era prin preajmă. Atunci, dintr-o dată, o fantomă apare în fața fetei. La început, Ania crede că are halucinații, dar fantoma îi spune că se află în acel puț de mai bine de nouăzeci de ani și îi explică că nu se poate îndepărta de scheletul ei.

La un moment dat un trecător aude strigătele de ajutor ale Aniei și o salvează din acel ciudat loc.

În următoarea zi Ania se afla în baia școlii, iar fantoma apare din nou. Aceasta îi spune că atunci când a fost salvată din puț Ania a pus din greșeală un os în rucsacul ei. Fata îi spune fantomei că imediat după ore o va duce înapoi în acel puț, până când, la un test important fantoma iese din rucsacul Aniei și o ajută cu răspunsurile corecte, uitându-se la ceilalți colegi.

Până la urmă, Ania o păstrează pe fantomă și o duce acasă, dar cu mare grijă, deoarece nimeni nu trebuia să afle despre existența ei. Ania află mai multe lucruri despre fantomă, de exemlu numele ei este Emily.

Acestea devin prietene, dar Emily profită de naivitatea Aniei și începe să-i controleze în permanență viața. Adolescenta bănuiește că este ceva în neregulă cu Emily. Se hotărăște să-i afle istoricul, dar într-un mod discret, așa că merge la o bibliotecă din oraș ca să afle imformațiile dorite. Acolo se întâlnește cu Dima, iar acesta o ajută să caute. Cei doi află că Emily a fost o criminală în serie. Tot ce știuse până acum Ania despre ea era o minciună!

Când ajunge acasă, fata are marea surpriză să vadă că fantoma putea să țină lucruri în mână, ceea ce era acum un adevărat peicol!

Emily începe să îi facă rău Aniei și familiei sale. Aceasta împrăștie mingiuțe pe scări, iar mama Aniei cade și își rupe piciorul. Acum cei doi frați rămân singuri acasă. Noaptea fantoma merge la Sasha în cameră și îl sperie. Ania îl calmează, după care găsește osul și fuge cu el înapoi lângă puțul în care a căzut și reușește să învingă fantoma pentru totdeauna.

Mi-a plăcut nespus de mult acest roman grafic! Cartea a fost atât de ușor de citit, încât am terminat-o într-o singură zi. În unele situații, întâmplările mi s-au părut atât de reale, încât mi-am dat seama câți copii se confruntă cu integrarea într-o nouă societate, sau cât de complexați sunt de felul cum arată sau cum se comportă.

Consider că din unele privințe este unul dintre cele mai realiste romane pe care le-am citit până acum! Patricia Tamaș cls a V-a, Șc. Gim. Nr. 11, Oradea