inbound1393694910060731845.jpg

„Fântânile tăcerii” nu este, pentru mine, un simplu roman. Încă de la început descoperim cum autoarea reușește să creeze personaje si situații care te uimesc și te revoltă, deopotrivă.

Acțiunea are loc în Spania, în anul 1957, când Francisco Franco este la putere. Politica dictatorială a acestuia schimbă vieți – și nu în bine. Creionând sărăcia, deznădejdea, dar și bogăția materială, Ruta Sepetys ne introduce în lumea Anei, o tânără cameristă, și a lui Daniel, fiul unui înstărit om de afaceri american, venit în Spania pentru a încheia un contract avantajos cu statul spaniol.

Dar Daniel este pasionat de fotografie și suprinde prin obiectivul camerei o imagine a Spaniei total necunoscută mapamondului. Alături de Ana descoperă secrete bine păzite ale regimului franchist: copii furați la naștere, din brațele mamelor și declarați decedați, pentru a fi vânduți spre a  fi înfiați, orfelinate date în grija unor măicuțe care contribuie la răpirea nou-născuților, o teamă generală și o societate redusă la tăcere.

Povestea este complexă, întinzându-se pe mai multi ani. Personajele se dezvoltă sub ochii cititorului, iar acțiunea, construită din mai multe perspective, te face să nu lași cartea din mână. Ruta Sepetys arată și prin acest roman că stăpânește bine arta de a crea un veritabil portal spre istoria ascunsă și prea puțin cunoscută la nivel mondial.

Evelyn Urucu, Colegiul Național „Traian”, Drobeta Turnu Severin.