fahrenheit-451-cover_mobil.jpg

Ray Bradbury, „Fahrenheit 451”, editura ART, anul 2013, traducător: Petre Solomon.

Sunt o mare amatoare de cărți SF, iar „Fahrenheit 451” este una dintre preferatele mele. Unul dintre motive este faptul că romanul lui Ray Bradbury este unul actual, care te provoacă să gândești și să înțelegi situația unei lumi fără cărți.

Societatea imaginată de Ray Bradbury nu este chiar atât de diferită de a noastră. Mondenul si superficialul sunt baza acestei noi lumi. Tehnologia și drogurile sunt puse la loc de cinste, dar cărțile sunt interzise. Acestea din urmă sunt considerate periculoase, iar pompierii au rolul de a le găsi și de a le arde. Practic, pompierii nu mai sunt salvatori care opresc focul, ci sunt principalii vinovați pentru dezastre.

Aflăm povestea lui Guy Montag, un pompier care ajunge, după discuții cu o tânără ce dispare subit, să se îndoiască de ceea ce reprezintă viața. Prins într-o căsătorie fără iubire, Guy dorește să își găsească pacea, dar nu prin supradoze de somnifere sau droguri. Montag începe să fure cărți și este surprins de tot ce înseamnă literatura. Ceva se schimbă în felul lui de a gândi. Dar toată această escapadă ilegală are repercusiuni care îi pot afecta viața.

Am citit romanul cu sufletul la gură. Am fost uimită de modul de scriere al lui Bradbury, care te vrăjește și te face să continui cartea fără să te oprești. Să fiu sinceră, acest roman m-a provocat să îmi imaginez viața într-o lume similară, ceea ce m-a îngrozit. O societate fără cărți este una ușor de manipulat, una moartă din punct de vedere moral și intelectual. Să sperăm că nu se va ajunge la o astfel de lume.

Evelyn Urucu, Colegiul Național „Traian”, Drobeta Turnu Severin.