Fahrenheit 451 de Ray Bradbury este un roman de tip Science Fiction, care prezintă o lume distopică, o societate golită de orice repere valorice în care oamenii sunt supuși unei neîntrerupte spălări pe creier. Cetățenii acestei lumi distopice trăiesc într-o indiferență indusă de mass-media, iar cărţile sunt văzute ca o cauză de confuzie, nu există sentimente sau socializare, majoritatea populaţiei fiind închisă în casă, cu ochii în ecrane.
Cartea îl aduce în prim-plan pe Guy Montag, eroul romanului. Montag este pompier, dar nu în sensul pe care îl dăm noi astăzi cuvântului. Treaba lui este să dea foc cărţilor şi tuturor caselor unde se află ascunse acestea. Montag este la fel ca toți ceilalți și îi place meseria sa, fiind convins că dacă dă foc la cărți face un bine societății. Totul se schimbă în momentul în care o cunoaște pe Clarisse McClellan, o adolescentă diferită de oamenii din jurul lui, ale cărei idei îl fac să observe pentru prima dată viitorul distopic în care trăieşte și începe să își pună întrebări.
Momentul în care Clarisse dispare fără nicio explicație îl determină pe Montag să fure diferite cărți în timpul misiunilor sale și chiar să le citească. De-a lungul romanului sunt prezentate peripețiile prin care trece eroul, pericolele la care este expus, dar și schimbările sale de caracter și trăilile lui, de la descoperirea magiei cărților de la început, la teamă, disperare, în final găsind împăcarea și fericirea.
Precum Clarisse, Faber este un personaj cheie în transformarea lui Montag. El îl învaţă pe Montag valoarea cărţilor pe care le arde și spune că acestea sunt o încercare de a explica natura umană, şi există pentru a sublinia greşelile umanităţii: „Lucruri de care ai nevoie dumneata, Montag, sunt risipite în lume, dar singurul mod în care un om de rând poate vedea nouăzeci și nouă la sută din ele este să citească o carte”.
Faber îl îndeamnă pe Montag să își deschidă mintea, să facă ce este corect, chiar dacă asta ar însemna să lase totul în urmă și să se expună unor pericole: „ Salvează-te singur, iar dacă te îneci, măcar să mori știind că te îndreptai spre țărm”.
„Fahrenheit 451” este o poveste palpitantă, tulburătoare și redă perfect realitatea în care trăim, viitorul distopic prezentat fiind posibil, iar oamenii vor deveni la un moment dat dependenți de mass media, indiferenți, controlați de televiziune și rupți de realitate. „Cine a izbutit oare vreodată să se smulgă din ghearele ce-l împresoară pe om în clipa când dă drumul televizorului?”
Faur Alexandra
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente