Autoarea cărții “Exploratorul” este Katherine Rundell. Aceasta a mai scris pe lângă această carte titluri precum: ”Roată in furtuni” , “Lupul sălbatic” si “Hoții buni”. Temele abordate de această autoare sunt în general dramele. Cartea a fost abordată de public ca fiind o carte ce reușește să-ți atragă. Cartea a apărut în data de zece august două mii șaptesprezece. Omul ce a tradus cartea poartă numele de Teodor Ionașcu, editura cărții fiind Booklet Fiction.

În cuprinsul cărții personajul pus în centrul reflectoarelor este Fred ce se prăbușește împreună cu alți trei copii Con, Lila și Max. Lila și Max sunt frate și soră provenind din Portugalia Max având vârsta fragedă de doar 7 ani, iar Con provine din Statele Unite unde  și-a pierdut ambii părinți. Cei 4 copii au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține prin resursele de hrană și toate lucrurile mici pe care le pot găsi în speranța de a supraviețui și a găsii în cel mai bun caz un drum spre casă. Copii se stătuie în prin plan într-un luminiș imens găsit in pădure, mănâncă tot ce pot găsi, își construiesc și o plută și speră să scape din acea junglă ce lea distrus toate simțurile de fericire. În continuare copiii reușesc să supraviețuiască cu ajutorul cărților cu exploratori citite de Fred și de îndrăzneala celorlalți, totuși nu peste mult timp copii realizează faptul că ei nu sunt chiar singuri în spațiul verde neterminabil, descoperindu-l pe Exploratorul, acesta dovedindu-se a fi singura lor speranță de a scăpa, acțiunea desfășurându-se în mijlocul junglei amazoniene nefiind cel mai potrivit loc pentru niște copii.

Cartea are ca punct forte o povestire cursivă cu o întâmplare care intrigă. Ca minusuri am putea lua în considerare faptul că nu are pe parcursul cărții nici o ilustrație, un lucru ca acesta te-ar putea ajuta să-ți formezi o imagine mai amplă a spațiului în care se petrec întâmplările, totuși prin acest lucru tind să cred că cartea dorește să îți de-a frâu liber imaginației. Totuși ce am reușit sa apreciez cu adevărat cu privire la această carte este modul în care autorul reușește sa creeze povestea cu privire la fiecare personaj în parte unele din ele reușind să te atingă chiar și prin formă emoțională. După toate lucrurile spuse mai sus, eu sincer am rămas cu o părere pozitivă având în vedere toate lucrurile la care am luat parte citind cartea.