robotii-eu-robotul-cover_mobil.jpg

Dănilă Tudor-Mihail, clasa a XI-a

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

Isaac Asmiov a fost un scriitor american, născut în 1920, în Rusia, cel mai bine cunoscut pentru scrierile sale science fiction. Alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke, el este considerat drept unul dintre „Cei Trei Mari” („The Big Three”) din science fiction. „Eu, robotul” este o colecție de povestiri, publicate inițial în revistele „Super Science Stories” și ”Astounding Science Fiction” între 1940 și 1950, mai târziu fiind puse laolaltă într-o singură carte publicată de „Gnome Press” în 1950.

În această carte, Susan Calvin, o faimoasă specialistă în psihologia roboților, narează 9 povestiri-cheie legate de roboți. Prin aceste 9 scurte povestiri, Isaac Asimov ne introduce în lumea pe care o va folosi în următoarele sale volume. Ce este fundamental să reținem ca cititori sunt cele 3 legi ale roboticii: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.”, „Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.” și „Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.”

Personal, consider fascinantă această operă prin faptul că Asimov a reușit să creeze o lume atât de bogată doar prin introducerea acestor trei legi. Dacă ar fi să vorbesc despre ceva ce nu mi-a plăcut, acela ar fi faptul că povestirile nu se leagă între ele, decât prin intermediul unor personaje recurente.