Ungureanu Daiana, clasa a IX-a

Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

Romanul intitulat ,,Enigmele Enolei Holmes: cazul marchizului disparut”, de Nancy Springer pune în lumină aventurile Enolei Holmes, o fată de 14 ani și sora mai mică a celebrului detectiv Sherlock Holmes, ce pornește în căutarea mamei sale. În ciuda faptului că frații săi consideră că Enola este crescută într-un mod nepotrivit, tânăra reușește să treacă peste orice obstacol care i se ivește în cale și este capabilă să descopere diferite indicii pe care doar un detectiv cu o experiență vastă le-ar putea înțelege. Astfel, Enola ajunge în Londra, unde este implicată în răpirea unui marchiz, se confruntă cu o bandă de răufăcători, se ascunde într-un cartier foarte periculos și dezleagă anumite cifruri care îi oferă mai multe indicii importante.

Mie mi-a plăcut acest roman, deoarece suspansul oferit mi-a stârnit curiozitatea și m-a captivat complet, atenția mea fiind îndreptată asupra acțiunilor Enolei. Nu obișnuiesc să judec o carte după copertă, dar seria lui Nancy Springer înfățișează simboluri sugestive întipărite pe copertă, ce reprezintă o modalitate atractivă prin care lectorii devin interesți de aventurile protagonistei. De asemenea, și titlul reprezintă un indiciu important, cititorii descoperind încă de la început faptul că personajul central al operei literare din cazul de față are legătură cu marele detectiv Sherlock Holmes.

În opinia mea, acest roman evidențiază curajul dovedit de adolescentă pe parcursul peripețiilor prin care trece, fapt ce o face pe Enola să devină un model pentru mulți copii. Pot spune că am remarcat foarte repede ambiția acesteia, deoarece își exprimă dorința de a-și găsi mama într-un mod cert, fără să ezite vreun moment și demonstrează cât de puternică și descurcăreață e, prin experiențele sale de-a lungul timplui.

Am admirat atitudinea protagonistei și tăria de caracter pe care o are, luptând în continuare, chiar și atunci când a fost răpită și dusă pe barcă. Mi-a făcut plăcere să citesc acest roman, deoarece am avut oportunitatea să pătrund într-o lume nouă, plină de suspans și mister, care m-a făcut să mă teleportez mintal în universal Enolei, încercând uneori să îmi imaginez toate faptele acesteia și locurile prin care a trecut.

eee.jpg